Εχασαν $511 δισ. οι πλουσιότεροι της γης από τα αλλεπάλληλα selloffs

Στο μυθικό ποσό των 511 δισ. δολαρίων έφθασαν οι απώλειες που μέτρησαν τη φετινή χρονιά οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο εξαιτίας των ισχυρών αναταράξεων στις διεθνείς αγορές.

Οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις και οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας άσκησαν πιέσεις στις αγορές λίγο πριν την εκπνοή του έτους, αφήνοντας τους 500 δισεκατομμυριούχους που συγκαταλέγονται στον σχετικό δείκτη του Bloomberg με συνδυασμένη καθαρή αξία στα 4,7 τρισ. δολ. κατά το κλείσιμο της Παρασκευής, από 5,6 τρισ. δολ. που ήταν στις αρχές της χρονιάς..

Ακόμα και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon που είχε τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2018, δεν «γλίτωσε» από την έντονη μεταβλητότητα των δεικτών. Η περιουσία του τον Σεπτέμβριο έπιασε «ταβάνι» και έφτασε τα 168 δισ. δολ., καθώς κέρδισε 69 δισ. Ωστόσο, οι ζημιές που υπέστη αργότερα τον αφήνουν με περιουσία 115 δισ. στα τέλη του έτους.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Facebook είχε ωστόσο μια χειρότερη χρονιά από τον Μπέζος, αφού έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιανουάριο, χάνοντας 23 δισ. δολ..

Συνολικά οι 173 Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι της λίστας, έχασαν το 5,9% των περιουσιών τους, οι οποίες ανέρχονται πλέον αθροιστικά στο 1,9 τρισ. δολ.

Στην Ασία, οι 128 δισεκατομμυριούχοι έχασαν συνολικά 144 δισ. δολ. το 2018. Οι τρεις «πρωταθλητές» των απωλειών προέρχονται από την Κίνα, με πρώτο τον Γουάνγκ Τζιανλίν της Wanda Group, με απώλειες 11,1 δισ. δολ.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, όπου οι αμφιβολίες και ο φόβος για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας μετά τις φυλακίσεις πολλών δισεκατομμυριούχων στο πλαίσιο πάταξης της διαφθοράς, έπληξαν την οικονομία της χώρας.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του βασιλείου, πρίγκιπας Αλουαλίντ, που απελευθερώθηκε τον Μάρτιο μετά από 83 μέρες κράτηση, έχασε 3,4 δισ. δολ και η καθαρή του αξία μειώθηκε ατά 60% από τα υψηλά του 2014.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής είδαν την περιουσία τους να μειώνεται κατά 14% καθώς οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές έπληξαν τα assets.

Στην Ευρώπη, τέλος, από τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας Zara, Αμάνσιο Ορτέγκα, μέχρι τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι είχαν απώλειες.

Στη Γερμανία η οικογένεια Σέφλερ, βασική μέτοχος της Continental AG, έχασε τα περισσότερα. Ο Γκέορκ Σέφλερ και η μητέρα του έχασαν συγκεκριμένα 17 δισ. δολ. από τις αρχές του 2018.

Στο Μεξικό ο Κάρλος Σλιμ, από Νο1 στη λίστα πλουσίων, τώρα είναι έκτος με περιουσία 54 δισ. δολ.

Στη Ρωσία, η πτώση στο πετρέλαιο, η κρίση με την Ουκρανία και οι αμερικανικές κυρώσεις έφεραν απώλειες στην περιουσία των 25 πλουσιότερων Ρώσων, η οποία ανέρχεται πλέον σε 255 δισ. δολ.

Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, βασιλιάς του αλουμινίου, έχασε τα περισσότερα, δηλ. 5,7 δισ. δολ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες μεγιστάνες, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά μια, στις 66, με την είσοδο της Ντενίζ Κοούτς, της βρετανικής στοιχηματικής Bet365 Group Ltd. Ενθυλάκωσε 220 εκατ. στερλίνες πέρυσι, μετά την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων – ρεκόρ για την εταιρεία της.