Ευ. Βενιζέλος: Ποτέ δεν μίλησα για αποχώρηση από την κυβέρνηση

«Ποτέ δεν μίλησα για αποχώρηση από την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματος αναφορικά με τις ερμηνείες που έχουν δοθεί στο συσχετισμό του για την κυβερνητική αντοχή και τα ποσοστά της Ελιάς στις εκλογές.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση «δεν είναι κυβέρνηση κάποιων άλλων, δεν είναι κυβέρνηση της ΝΔ ή του κ. Σαμαρά. Η κυβέρνηση υπάρχει επειδή εμείς εφαρμόζουμε μια στρατηγική στην οποία προσχώρησαν εκ των υστέρων οι άλλοι με καθυστέρηση».

Παράλληλα, χαρακτήρισε αστείο το σενάριο απόσυρσης των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, καθώς αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το ΠΑΣΟΚ θα σερνόταν και θα στήριζε μία «μία δεξιά κυβέρνηση χωρίς προοδευτικό πρόσημο που θα κάνει ό,τι θέλει και θα απολογείται στη Βουλή μέσω νομοσχεδιων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πάντως πως θέτει με ευθύτητα θέμα αντοχής της κυβέρνησης, κάτι που «άλλωστε κυριαρχεί στη σκέψη των ίδιων των βουλευτών της πλειοψηφίας και του ΠΑΣΟΚ». Μίλησε, όπως ανέφερε, για το αν η κυβέρνηση θα βγει από τις εκλογές «με αντοχή και δύναμη ή αν η χώρα θα περιπέσει σε μία αμφισβήτηση».

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως δεν μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση που χειρίζεται την ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής αμφισβητούμενη από την αντιπολίτευση και κυρίως αμφισβητούμενη στο εσωτερικό της. «Το καθοριστικό», πρόσθεσε, «είναι να μην υπάρχει μία κυβέρνηση αμφισβητούμενη εσωτερικά σε ψυχολογικό επίπεδο. Στο επίπεδο της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης των βουλευτών που τη στηρίζουν».

Όπως είπε, τα θέματα που ο ίδιος έθεσε για την κυβερνητική συνοχή σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα χαμηλά ποσοστά της Ελιάς περιμένει να τα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών. «Θα έπρεπε να τεθούν κανονικά με ειλικρίνεια και εντιμότητα προεκλογικά», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Το ζήτημα, πρόσθεσε, είναι ότι έχει επικρατήσει η χαλαρότητα «ότι μπορούμε να παίζουμε πριν τις εκλογές και να δούμε όλα τα πράγματα μετά τις εκλογές».

Εξάλλου, απάντησε σε όσους χαρακτήρισαν εκβιαστικό το δίλημμα που έθεσε, λέγοντας «τι είναι εκβιαστικό; Η περιγραφή της κατάστασης, της αλήθειας;». Εκβιαστικό, συνέχισε, είναι το απατηλό «ανάμεσα σε μια δύσκολη πραγματικότητα που τώρα μας βγάζει από την κρίση και μια ψευδαίσθηση, ένα τεχνητό παράδεισο».

Αυτό το ψευτοδίλημμα είναι εκβιασμός, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, διότι κανείς δε θα διαλέξει το δύσκολο όταν πιστεύει τον εύκολο δρόμο των ψεύτικων παραδείσων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να ερμηνεύσει τη νευρικότητα που προκλήθηκε από τη θέση του για το αποτέλεσμα των εκλογών και την επίδρασή του στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «φεστιβάλ νευρικότητας, διαφόρων εκδοχών και δωρεάν μαγκιάς».

Όπως είπε, «εξεπλάγησαν πολλοί από τη διατύπωση του αυτονόητου […] Εξεπλάγησαν επειδή κάναμε αυτήν την κίνηση του αυτονόητου και του προφανούς γιατί έχουν ως τώρα μάθει το ΠΑΣΟΚ να είναι το εύκολο θύμα, να είναι το μαύρο πρόβατο».

«Ενοχλούνται εκ δεξιών, εξ αριστερών και κάποιοι εκ των ενδον», πρόσθεσε, τονίζοντας πως υπάρχουν και αυτοί που λένε πως «εμείς ΠΑΣΟΚ είμαστε, δεν γουστάρουμε τον Βενιζέλο, θέλουμε πιο αυθεντική έκφραση του ΠΑΣΟΚ».

Στον απόηχο του θέματος που τέθηκε για αλλαγή ηγεσίας μετά τις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από την κοινοβουλευτική του ομάδα συστράτευση «χωρίς παλιούς διχασμούς».

Ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
Ζήτησε να κινητοποιηθούν μέχρι τις εκλογές όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη και ιδιαίτερα οι βουλευτές να δίνουν τον τόνο στις περιφέρειες.
«Θα σας παρακαλούσα με όλη την αγάπη χωρίς αυτοσχεδιασμούς ως προς τον πολιτικό λόγο τα επιχειρήματα», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές να μην υποκύπτουν στις πιέσεις των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μέσων.

«Ίσως και οι ίδιοι να μην έχετε καταλάβει τη συμβολή σας», τόνισε προς τους βουλευτές ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ ήταν που επιβεβαίωσε ότι είναι ακατάσχετο το κοινωνικό μέρισμα και δεν κινδυνεύουν οι δικαιούχοι «να το χάσουν μέσα από τα χέρια τους».

Πρόσθεσε επίσης, πως σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα «αν δεν υπήρχατε εσείς οι συγκεκριμένοι, οι τριάντα του ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε επιτευχθεί τίποτα».

Επίσης, είπε πως έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, στις ρυθμίσεις για το γάλα και η κατάργηση των 25 ευρώ για κάθε επίσκεψη σε νοσοκομείο.

Ως μήνυμα με πολλούς παραλήπτες, ερμηνεύεται και η φράση του, πως «όλα θα πάνε πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζουν οι εχθροί μας και ότι υποθέτουν και εύχονται ορισμένοι που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι φίλοι μας».