Ευρωπαϊκή “Πρωτιά” για Ελλάδα και Ιταλία στη διαφθορά

Την 72η και την 94η θέση καταλαμβάνουν αντίστοιχα Ιταλία και Ελλάδα στην ετήσια έκθεση που καταρτίζει η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο δείκτης για τη διαφθορά περιλαμβάνει 176 χώρες, ενώ παρουσιάζει  υψηλά ποσοστά διαφθοράς για πολλές χώρες που βρίσκονται εντός της ΟΝΕ.

Η οργάνωση υπογραμμίζει το “απογοητευτικό” επίπεδο διαφθοράς στη ζώνη του ευρώ “στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και καλεί τις ευρωπαϊκές και άλλες κυβερνήσεις να προσπαθήσουν περισσότερο για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, σε τομείς όπως οι δημόσιοι διαγωνισμοί, η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και η φοροδιαφυγή.

Ο πίνακας που καταρτίζει η οργάνωση τοποθετεί τις χώρες ανάλογα με το επίπεδο διαφθοράς τους, σε μια κλίμακα που αρχίζει από το 0(για την πολύ μεγάλη διαφθορά) ως το 100(για την αμελητέα διαφθορά).

Η Πορτογαλία βρίσκεται στην 33η θέση και η Ιρλανδία στην 25η θέση. Ως  λιγότερο διεφθαρμένες χώρες παρουσιάζονται η Νέα Ζηλανδία, Δανία και Φινλανδία, ενώ οι Σομαλία, Βόρεια Κορέα και Αφγανιστάν μοιράζονται την τελευταία θέση.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 19η θέση (από την 24η το 2011), η Γερμανία στη 13η θέση (από τη 14η το 2011), οι Ιαπωνία και Βρετανία μοιράζονται την 17η θέση και η Γαλλία βρίσκεται στην 22η θέση (από 25η το 2011). Η Κίνα παραμένει χαμηλά, στην 80η θέση και η Ρωσία στην (133η).