ΕΥΡΩΚΟ: Η πορεία των συνομιλιών στο κυπριακό είναι απόλυτα απογοητευτική

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας, σε γραπτή του δήλωση για τις εξελίξεις στο κυπριακό, ανέφερε:

«Μετά και τη χτεσινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι φανερό ότι η πορεία των συνομιλιών στο κυπριακό είναι απόλυτα απογοητευτική. Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει τον κακό, αδιάλλακτο και στρεψόδικο εαυτό της, εμμένοντας σε δύο κράτη, δύο λαούς και κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δική μας πλευρά δεν πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στις χρεοκοπημένες προσεγγίσεις του παρελθόντος. Επιβάλλεται να δούμε το κυπριακό μέσα στην κονίστρα των ισχυρών συμφερόντων που υπάρχουν σήμερα στη γειτονιά μας και να εμπλουτίσουμε κατάλληλα τη δική μας στρατηγική.

Τα ενεργειακά αποθέματα, η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και η νεογέννητη κρίση στην Ουκρανία, μεγαλώνουν την ανάγκη για ένα υποσύστημα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το υποσύστημα αυτό θα αποτελεί την ασπίδα προστασίας για τα οικονομικά, στρατιωτικά και άλλα συμφέροντα στη γειτονία μας, ισχυρών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η ΕΕ

Η Κύπρος μπορεί να είναι μέρος αυτού του υποσυστήματος.

Το κυπριακό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια στην εν λόγω περιοχή. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας πρέπει να είναι η θέση ότι για να υπάρξει σωστή λύση στο κυπριακό που θα εδραιώνει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να συνεργαστεί για λύση, να εξαναγκαστεί να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα και να αφήσει τους Ε/Κ και τους Τ/Κ να καθορίσουν το κοινό τους μέλλον.

Διαφορετικά μια δοτή, κακή λύση στο κυπριακό θα γίνει αιτία για ευρύτερη αποσταθεροποίηση που θα πλήξει τα συμφέροντα και τις ξένες επενδύσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Καταλύτης δε της λύσης μπορεί να γίνει η ΕΕ η οποία είναι ο μόνος κοινός παρονομαστής που ενώνει τα συμφέροντα Ε/Κ, Τ/Κ, Ελλάδας και Τουρκίας. Με την ενεργότερη εμπλοκή της στο κυπριακό μπορεί να επηρεάσει θετικά την ποιότητα και το περιεχόμενο της τελικής λύσης», ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.