ΕΥΡΩΚΟ: Διακήρυξη για τη 1η Οκτωβρίου

Η φετινή επέτειος της 1ης Οκτωβρίου βρίσκει τον λαό και την πατρίδα μας μπροστά σε φλέγοντα προβλήματα, κρίσιμες επιλογές και πολλές προκλήσεις. Τιμούμε τη φετινή επέτειο και αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτούς που αγωνίστηκαν και όσους έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία.

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, έχουμε χρέος να παραμείνουμε ενωμένοι και απτόητοι, με πίστη, και αποφασιστικότητα. Να ξεριζώσουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ατιμωρησία από το σώμα της κοινωνίας μας και να δημιουργήσουμε ένα έντιμο, οικονομικό και ευέλικτο κράτος. Ένα δημοκρατικό και σύγχρονο κράτος μπορεί να είναι το σταθερό θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης πατρίδας.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ισχυρότερη άμυνα για αποτροπή των επιβουλών συνεχίζονται εις βάρος του λαού μας. Έχουμε υποχρέωση να περιφρουρήσουμε την κρατική μας οντότητα γιατί είναι το θεμέλιο της ύπαρξης και της προόδου μας.

Τα τελευταία χρόνια ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι η αποαναγνώριση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική πλευρά κινείται εκτός του πλαισίου όσων έχουν συμφωνηθεί. Χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις διαπραγματεύσεις και η πραγματική της επιθυμία, είναι η αναβάθμιση της οντότητας του ψευδοκράτους ώστε να καταστεί εφικτό η επιβολή λύσης δύο εθνικών κρατών στην Κύπρο.

Είναι η ώρα να γίνουμε πραγματιστές και να δούμε το κυπριακό μέσα στην κονίστρα των συμφερόντων του σήμερα και όχι με τις σαράντα ετών χρεοκοπημένες προσεγγίσεις του χθες. το κυπριακό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας πρέπει να είναι η θέση ότι για να υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο που να εξυπηρετεί τις επενδύσεις και τα άλλα μεγάλα συμφέροντα, επιβάλλεται σωστή, ασφαλής και λειτουργική λύση στο κυπριακό.