ΕΥΡΩΚΟ: Ανεξαρτήτως των ευρημάτων της αξιολόγησης από τη Τρόικα απαιτείται επίδειξη συνέπειας

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε την πρώτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από την τρόικα, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Αντρέας Τελεβάντος προβαίνοντας σήμερα σε δηλώσεις.

«Είναι γεγονός ότι η πρώτη αξιολόγηση από την τρόικα, είναι σημαντική. Θα αποδειχθεί αν οι θυσίες των πολιτών έχουν αντίκρισμα και θα κριθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λήφθηκαν. Όμως, ανεξαρτήτως των ευρημάτων της αξιολόγησης, αυτό που απαιτείται για να επιτευχθεί γρήγορη έξοδος από το μνημόνιο, είναι η επίδειξη συνέπειας στις προσπάθειες εξυγίανσης της οικονομίας», είπε ο κ. Τελεβάντος και συνέχισε:

«Ωστόσο, η απαλλαγή από την ύφεση και τις συνέπειες της θα επέλθει με την αναζωογόνηση της ανάπτυξης. Βασική προϋπόθεση είναι η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και η ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού τομέα. Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ επαναφέρει την πρόταση του για τη σύνταξη ενός μνημονίου ανάπτυξης, το οποίο θα στηριχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει εντονότερα από τους εταίρους μας να συνδράμουν αποφασιστικά στην προσπάθεια για αναζωογόνηση της ανάπτυξης», τόνισε ο Αντρέας Τελεβάντος και κατέληξε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τον κυπριακό λαό, που δοκιμάζεται από την λιτότητα. Οφείλουμε να υποδείξουμε στους εταίρους μας ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες. Στην Κύπρο οι αποφάσεις του EUROGROUP έχουν πλήξει καθοριστικά την οικονομία του τόπου και διέλυσαν τον τραπεζιτικό τομέα που ήταν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας. Ως εκ τούτου οι εταίροι έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν την Κύπρο».