ΕΥΡΩΚΟ:Η επιτυχία της προσπάθειας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου εξαρτάται από την ασφάλεια των γεωτρήσεων

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, σχολιάζοντας τις επαφές στην Κύπρο των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας και του Ισραήλ και του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην πτυχή της ασφάλειας των γεωτρήσεων.

«Οι επαφές των αρμοδίων Υπουργών της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών με την κυπριακή κυβέρνηση, για τα θέματα του φυσικού αερίου αποτελούν ένα βήμα προόδου στην κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου», είπε ο κ. Γιωργάλλας και συνέχισε:

«Η επιτυχία της προσπάθειας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, εξαρτάται από την ασφάλεια των γεωτρήσεων. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την πρόθεση της Τουρκίας να προκαλέσει ένταση για να εμποδίσει τις εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ, καλούμε την κυβέρνηση να θέσει ως προτεραιότητα στους συνομιλητές της το θέμα της ασφάλειας των γεωτρήσεων», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ και πρόσθεσε:

«Οι εταιρίες που ανέπτυξαν ή θα αναπτύξουν δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να είναι νιώθουν ότι μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα και χωρίς κανένα κίνδυνο για τις επενδύσεις και τις εργασίες τους. Επιβάλλεται να επιδιώξουμε συνεργασίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το πλέγμα προστασίας και ασφάλειας που χρειαζόμαστε σήμερα πάνω από το χώρο των γεωτρήσεων. Ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίσουμε τέτοιες συμφωνίες που θα δίνουν στην Άγκυρα το μήνυμα ότι θα συναντήσει οργανωμένη αντίδραση αν επιδιώξει να καταπατήσει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών και κυρίως της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Γιωργάλλας και κατέληξε:

«Η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη και πολιτικό – διπλωματική ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και γι’ αυτό απαιτείται σοβαρότητα και αποφασιστικότητα».