ΕΥΡΩΚΟ:”Επιβάλλεται να θεσμοθετήσουμε τη πολιτική ευθύνη για όσους ασκούν εξουσία”

Τη χτεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί σχολίασε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Σταύρος Βιολάρης, λέγοντας:

«Για να αποδώσουμε δικαιοσύνη όπως αξίζει στους αδικοχαμένους της τραγωδίας στο Μαρί οφείλουμε να πατάξουμε την ατιμωρησία που φουσκώνει τη διαφθορά.
Επιβάλλεται να θεσμοθετήσουμε την πολιτική ευθύνη και τη λογοδοσία για όσους ασκούν εξουσία και ειδικά για όσους εκλέγονται ή αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα.

Όπως σημειώνεται και στην απόφαση για το Μαρί η πολιτεία οφείλει να καλλιεργήσει μια νέα νοοτροπία και μια νέα αντίληψη σε όσους ασκούν εξουσία ώστε στο επίκεντρο της σκέψης και των ενεργειών τους να θέτουν πάνω από όλα τη νομιμότητα και τον πραγματικό σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή.

Με την επιβολή των ποινών στους τέσσερις κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, το Κακουργιοδικείο άνοιξε μια νέα σελίδα στη δικαιοσύνη του τόπου, με την καταδίκη ενός πολιτικού προσώπου για ποινικό αδίκημα το οποίο διέπραξε με την εσφαλμένη πολιτική του δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι απόλυτα σεβαστή. Όμως η αίσθηση που δημιούργησαν πολλά γεγονότα κατά τον χειρισμό της υπόθεσης, είναι ότι δεν φτάσαμε στην απόλυτη διαφάνεια για τα όσα συνέβησαν, δεν τιμωρήθηκαν όσοι είχαν ευθύνες και ότι το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών δεν έχει ικανοποιηθεί», κατέληξε ο κύριος Βιολάρης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ