Ευρωεκλογές 2014:”Δράσε, Αντίδρασε, Επηρέασε”

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε την επικοινωνιακή του στρατηγική ενόψει των Ευρωεκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στην Κύπρο πιθανότατα στις 25 Μαϊου του επόμενου έτους με το σύνθημα: “Δράσε, Αντίδρασε, Επηρέασε”.

Η παρουσίαση της εκστρατείας στην Κύπρο έγινε σήμερα από την Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ενώ κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες απηύθυναν και Κύπριοι Ευρωβουλευτές.

Όπως είπε η κ. Ατταλίδου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, οι εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 25 Μαΐου στα 28 κράτη μέλη της Ένωσης, με πιθανότερη ημερομηνία για την Κύπρο την Κυριακή, 25 Μαΐου 2014.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις και για να ανταποκριθούμε θα πρέπει να κάνουμε όλοι επιλογές», ανέφερε η κ. Ατταλίδου. Είπε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά λόγω της Συνθήκης της Λισαβόνας που τέθηκε σε ισχύ και δίνει νέες εξουσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα στους κανόνες για την επιλογή του επόμενου Προέδρου της Κομισιόν, με την προεπιλογή υποψηφίων από τις πολιτικές ομάδες και εκλογή του στη βάση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών.

Όπως είπε, η επικοινωνιακή εκστρατεία θα διεξαχθεί στις 24 επίσημες γλώσσες της Ένωσης, ενώ διέπεται από τέσσερεις φάσεις. Μετά τη σημερινή εναρκτήρια φάση, κατά την οποία παρουσιάζεται η ταυτότητα της εκστρατείας, η κ. Ατταλίδου είπε ότι θα ακολουθήσει η θεματική φάση, όπου θα δοθεί έμφαση σε στρατηγικούς τομείς, όπως οικονομία, κεφάλαια, ανεργία, ο ρόλος της Ένωσης στον κόσμο και η συμβολή της ΕΕ στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών.

Έπεται η προεκλογική φάση, με τη δραστηριοποίηση των πολιτών για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές και η μετεκλογική φάση, με τη νέα σύνθεση του Σώματος να καθορίζει τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ακολουθήσουν το Νοέμβριο του 2014 οι ακροάσεις των Επιτρόπων και η ορκωμοσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν θα είναι αρωγός στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Κύπρο, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, ανέφερε από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης. Ισχυρή συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, σημαίνει ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο και ισχυρή Επιτροπή, συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν, γιατί έτσι μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία απόφασης.