Ευρεία σύσκεψη στο ΔΗΣΥ για το ΓεΣΥ

Η πορεία υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) σύμφωνα και με τις πρόνοιες του Μνημονίου, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης σήμερα στο ΔΗΣΥ με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και Υγείας Πέτρου Πετρίδη, του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμά Αντωνίου και υπηρεσιακών λειτουργών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Στέλλας Κυριακίδου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διευκρίνισε ότι η σημερινή σύσκεψη με τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας και του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, όπως και σειρά άλλων συσκέψεων που γίνονται στο ΔΗΣΥ δεν έγινε στα πλαίσια της ιδιότητας του ΔΗΣΥ ως ενός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά υπό την ιδιότητα του ως κοινοβουλευτικό κόμμα που ενδιαφέρεται για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

«Δεν υποκαθιστούμε την Κυβέρνηση, ενημερωνόμαστε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις αναγκαίες, όσο ποτέ άλλοτε, μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας» δήλωσε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το σημερινό σύστημα υγείας έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο, προσθέτοντας πως σήμερα λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα, να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα των υπηρεσιών και να παρουσιάζεται καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών. «Την ίδια ώρα», συνέχισε, «δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα στην ιδιωτική υγεία όπου έγιναν τα τελευταία χρόνια σημαντικότατες επενδύσεις οι οποίες σήμερα στην πλειονότητα τους δεν είναι βιώσιμες».

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, δημιουργείται σοβαρότατο δημοσιονομικό βάρος που δεν το αντέχουν τα δημόσια οικονομικά.

«Αυτοί οι φαύλοι κύκλοι πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας που θα υπηρετεί τους ασθενείς, που θα έχουν το δικαίωμα της δικής τους επιλογής με βάση την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά υπό ένα αυστηρό όρο, να είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της οικονομίας και των ασθενών» σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «η προσέγγιση ότι μπορεί να μείνουν μειωμένες οι εισφορές των εργαζομένων ή των αυτοεργοδοτουμένων με ενδεχόμενη περισσότερη αύξηση της κρατικής συνδρομής» δεν βρίσκει σύμφωνο το ΔΗΣΥ, «γιατί και η κρατική συνδρομή», όπως εξήγησε, «πληρώνεται από τους φορολογούμενους».

Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση «το συντομότερο δυνατό να πάρει τελεσίδικες αποφάσεις γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα», αναφέροντας πως μπορεί η Τρόικα να ήταν σκληρή για τον τόπο στο κομμάτι που αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα ωστόσο «σε κάποια άλλα ζητήματα μας δίνει την ευκαιρία να διορθώσουμε στρεβλώσεις και προβλήματα που φοβούμενοι εδώ και δεκαετίες το πολιτικό κόστος τα αφήσαμε να διογκώνονται εις βάρος του Κύπριου πολίτη».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης ανέφερε ότι οι προβληματισμοί που έθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «ότι το Σχέδιο που θα εφαρμοστεί να είναι βιώσιμο, είναι ο πρωταρχικός κανόνας στο παιχνίδι»

Επανέλαβε ότι πράγματι η Τρόικα ήταν σκληρή σε πολλά, αλλά σε αυτό τον τομέα «μας έδωσε τη δυνατότητα εκείνο που οραματιζόμαστε για δεκαετίες τώρα να μπούμε σε μια διαδικασία υλοποίησης του».

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι υπάρχει στενή επαφή με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, και ότι αναμένονται από την πλευρά του Υπουργείου κάποιες διευκρινήσεις και κάποια νέα αποτελέσματα που έχουν να κάνουν, όπως εξήγησε, με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εισοδημάτων.

Πρόσθεσε ότι ήδη η εξ Υπουργών Επιτροπή με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας έχει αρχίσει να συνέρχεται και θα συνεχίσει να συνέρχεται συστηματικά ώστε να καταλήξει σε μια εμπεριστατωμένη πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο και γενικότερα προς την κοινωνία και τον τόπο.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης και έγινε ενημέρωση σχετικά με το πώς εξελίσσεται η πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης καταδεικνύουν ότι χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών και με οριακές μόνο αυξήσεις στις συνεισφορές σε σχέση με τη νομοθεσία του 2001 μπορεί να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Τόνισε ακόμη ότι στο σύνολο τους οι δαπάνες για το ΓεΣΥ δεν θα ξεπερνούν τις υφιστάμενες δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες και πως θα υπάρχουν επιπλέον και κάποιες εξοικονομήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, το ποσοστό εισφοράς για τους μισθωτούς αυξάνεται από 2% που προέβλεπε ο νόμος του 2001 σε 2,23%, των εργοδοτών από 2,55% σε 2,85%, των αυτοεργοδούμενων από 3,55% σε 3,97%, των συνταξιούχων από 2% σε 2,23%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αντωνίου είπε ότι, όπως προνοεί και το Μνημόνιο, μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.