Ευρεία σύσκεψη για θέματα άμυνας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τα τεκταινόμενα στην Εθνική Φρουρά και γενικότερα θέματα άμυνας και ασφάλειας αναμένεται να τεθούν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αύριο στην εξοχική κατοικία στο Τρόοδος.

Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ‘Άμυνας , οι Αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΚΥΠ.

Η σύσκεψη συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα το οποίο έθεσε η Επιτροπή Άμυνας διαμέσου του Προέδρου της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε ότι είναι είναι η πρώτη φορά που Επιτροπή ‘Άμυνας ζητά σύσκεψη με τον Πρόεδρο και με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Ως Επιτροπή το πράττουμε αυτό γιατί ακριβώς τα θέματα άμυνας δεν είναι θέματα που πρέπει να τυγχάνουν του οποιουδήποτε λαϊκισμού ή κομματικής εκμετάλλευσης, για το λόγο αυτό ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι για το θέμα θα πρέπει να υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις», είπε ο κ. Βαρνάβα.

Εξήγησε συγκεκριμένα ότι μετά από επίσκεψη της Επιτροπής τον περασμένο Απρίλιο στο ΓΕΕΦ και την ενημέρωση της οποίας έτυχε, η Επιτροπή θεώρησε ορθό ότι θα έπρεπε να συγκληθεί σύσκεψη, σημειώνοντας ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά, ομόθυμα και ομόφωνα.

«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις τέτοιες που άμεσα να δώσουν λύσεις σε πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις, παράλληλα θεωρούμε ότι θα πρέπει να τεθούν ενώπιον της σύσκεψης εισηγήσεις και απόψεις από πλευράς του ΓΕΕΦ και του ΥΠΑΜ για εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η ΕΦ είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πάντοτε σε ένα ζωντανό οργανισμό υπάρχουν και τα προβλήματα και ότι η αυριανή σύσκεψη δεν θα επικεντρωθεί σε ένα σημείο, αλλά να γίνει ενημέρωση και συζήτηση εφ όλης της ύλης.

Σε ερώτηση αν θα τεθεί συγκεκριμένα το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «εκείνο που εμείς αναμένουμε είναι αν και εφόσον προκύψουν οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις, αυτές θα πρέπει να κατατεθούν από πλευράς ΥΠΑΜ ή Αρχηγού ΓΕΕΦ».

«Εμείς, ως Επιτροπή ‘Άμυνας λέμε ότι πρέπει να τύχουν πλήρους ενημέρωσης οι αρχηγοί των κομμάτων και άμεσα η αυριανή σύσκεψη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις γιατί ναι υπάρχουν θέματα στην ΕΦ τα οποία θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν», συνέχισε.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί η επικείμενη άσκηση Ισραήλ-Ελλάδας στη Μεσόγειο και γενικότερα θέματα ασφάλειας στην περιοχή υπό το φως και των εξελίξεων με την κυπριακή ΑΟΖ , είπε ότι δεν είναι σε θέση η Επιτροπή να γνωρίζει τι ακριβώς θα τεθεί εκ μέρους του ΥΠΑΜ.

«Θεωρούμε ότι ναι αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να τεθούν, όπως και γενικότερα θέματα ενέργειας, ασφάλειας και αναμένουμε ακριβώς ότι από πλευράς ΥΠΑΜ θα γίνει μια ενδελεχής ενημέρωση σε σχέση με όλα αυτά», κατέληξε.