Ευαγόρου: Βαρύτατες ευθύνες στον Αθανάσιο Ορφανίδη

“Είναι ασήκωτες οι ευθύνες στον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, ο οποίος επέδειξε ασύγγνωστη αμέλεια αλλά και πλημμελή εποπτεία” του τραπεζικού συστήματος, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση της έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι δεν εφαρμόστηκαν ποσώς οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, πως βαρύτατες ευθύνες επιρρίπτονται σε μερίδα τραπεζιτών, των τραπεζιτών, εκείνων που συμπεριφέρθηκαν κερδοσκοπικά και τζογαδόρικα.

Πρόσθεσε ότι βαρύτατες είναι και οι ευθύνες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για την αποδοχή του κουρέματος αλλά και τον τρόπο που πωλήθηκαν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Αθήνα.

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι ασήκωτες είναι και οι ευθύνες ορισμένων ελεγκτικών οίκων και μεγάλων δικηγορικών γραφείων γιατί οι συμβουλές και οι έλεγχοι που έδιναν οι λογιστές και οι ελεγκτές ήταν διάτρητοι διότι υπέγραφαν και εγγυόντουσαν την φερεγγυότητα των τραπεζών και τελικά κατέρρευσαν οι τράπεζες σαν χάρτινοι πύργοι.

Βαρύτατες ευθύνες, συνέχισε, “επιρρίπτονται και σε δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα είτε γιατί υπήρξε διαπλοκή στην παραχώρηση δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις μεταξύ τραπεζιτών και επιχειρηματιών ή υπήρξε διαπλοκή στην παραχώρηση δανείων με ευνοϊκό ή μηδενικό επιτόκιο ή ακόμα και διαγραφές δανείων χαριστικές”.

Ολες αυτές οι ευθύνες πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και σωστής διερεύνησης και να στοιχειοθετηθούν οποιεσδήποτε ποινικές υποθέσεις προκύπτουν, είπε καταλήγοντας ο κ. Ευαγόρου.