Αλλαγές στα «μαύρα κουτιά» των αεροπλάνων ζητά η ευρωπαϊκή αρχή

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) συνέστησε την Τρίτη να επεκταθεί από τις 30 στις 90 ημέρες η διάρκεια ζωής του ραδιοφάρου των μαύρων κουτιών των αεροσκαφών ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός τους στην περίπτωση συντριβής στη θάλασσα.

«Η τραγωδία της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines καταδεικνύει ότι η ασφάλεια δεν μπορεί ποτέ να θεωρείται δεδομένη» δήλωσε ο διευθυντής του EASA Πάτρικ Κι.

Το Boeing 777 της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου και παρά τις εκτεταμένες έρευνες μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος του.

Η EASA πρότεινε επίσης να εφοδιαστούν τα μεγάλα αεροσκάφη που πετούν πάνω από ωκεανούς με ένα νέο τύπο ραδιοφάρου ο οποίος θα έχει μεγαλύτερη ακτίνα εντοπισμού από αυτούς που χρησιμοποιούνται σήμερα. Συνέστησε ακόμα να αυξηθεί από τις 2 στις 20 ώρες ο χρόνος καταγραφής των συνομιλιών στο κόκπιτ.

Οι προτάσεις αυτές, εφόσον υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλα τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα των χωρών-μελών της EASA.