Ευάγγελος Αποστολάκης: Υπήρξε κίνδυνος να φθάσουμε σε νέα Ίμια…

Στους έντονους διαλόγους που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός, Ευάγγελος Αποστολάκης, λέγοντας πως υπήρξε πολλές φορές ο κίνδυνος να φθάσουμε σε ένα θερμό επεισόδιο όπως αυτό των Ιμίων.

Όπως είπε ο κ. Αποστολάκης στον ΑΝΤ1, υπήρξε πολλές φορές ο κίνδυνος να φτάσουμε σε ένα «θερμό επεισόδιο» ανάλογο με αυτό των Ιμίων και αν η ελληνική πλευρά δεν είχε επιδείξει την απαραίτητη ψυχραιμία και είχε «τσιμπήσει» στις προκλήσεις των Τούρκων, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες.

Ο κ. Αποστολάκης αποκάλυψε πως κατά διαστήματα υπήρξε ένταση σε διαλόγους που είχε με τον ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας του ότι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά ήταν υποχρεωμένος να διατηρήσει ένα κανάλι επικοινωνίας που λειτουργούσε ως δίαυλος ασφαλείας.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Τουρκίας στη Συρία, ο κ. Αποστολάκης είπε πως η εξέλιξή της θα δείξει τις προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή.

Σχολίασε επίσης πως η Άγκυρα δεν έχει κρύψει ποτέ τις προθέσεις της για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με συνεχείς αναφορές περί «Γαλάζιας Πατρίδας» κι απώτερος στόχος του είναι να ανατρέψει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε ότι το Προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο από τις προσπάθειες της Ελλάδας και θα πρέπει η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.