”Ετοιμοπόλεμες” Κυβέρνηση και Τρόικα

Τα σημάδια αποσυντονισμού και κόπωσης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου την στιγμή που οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι η τρόικα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπαναχωρήσει από τους συμφωνημένους στόχους και προετοιμάζει την κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι θα θέσει και «καυτά» ζητήματα όπως ασφαλιστικό και εργασιακά.

Λίγα 24ωρα πριν από την έλευση των δανειστών για το… πρώτο ημίχρονο της αξιολόγησης, η περιρρέουσα προεκλογική ατμόσφαιρα οδηγεί σε ενδοκυβερνητικές παραφωνίες και φιλολαϊκές «ανταρσίες» και σίγουρα μόνο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων δεν ευνοεί. Μέσα σε όλα τα άλλα, μάλιστα, για την κυβέρνηση, επανήλθαν χθες και οι δικαστές οι οποίοι ζητούν να τους αποδοθούν μέχρι το τέλος του έτους όλα τα αναδρομικά που έχουν κερδίσει μέσω της… Δικαιοσύνης.

Είναι μερικές από τις πτυχές που συνθέτουν ένα δύσκολο σταυρόλεξο για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν τις προσφερότερες λύσεις στη συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας ή την Τρίτη.

Εμμένει η Τρόικα

«Δεν αλλάζουν οι στόχοι για την Ελλάδα», είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες κύκλοι της Κομισιόν, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τους προκάλεσε έκπληξη η συγκεκριμένη στάση των δανειστών, καθώς, όπως λένε, «παραμονές της διαπραγμάτευσης δεν περιμέναμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό».

Τα αιτήματα της τρόικας, λένε, είναι γνωστά, ωστόσο «στο χέρι μας είναι να τους πείσουμε ότι ορισμένα πράγματα πρέπει να αλλάξουν», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει σε μείζονα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις, χωρίς όμως να διαμορφωθεί ένα σκηνικό έντασης με τους δανειστές, το οποίο «μόνο κακό θα μας κάνει». Παράλληλα, κάνουν λόγο για μια περίοδο εντατικών επαφών του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου το επόμενο έτος να βρει τη χώρα μας σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν:

* Το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελειώνει φέτος και είναι θετικό το γεγονός οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι εμείς δεν θέλουμε να έχουμε νέο πρόγραμμα.

* Δεν δεχόμαστε την άποψη των δανειστών για χρηματοδοτικό κενό 12 δισ. ευρώ το 2015. Η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να προχωρήσει ομαλά το σχέδιο για απεμπλοκή από το ΔΝΤ με κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από την αγορά με «αξιοπρεπή» επιτόκια.

* Είναι θετικό ότι η τρόικα αναγνωρίζει την ανάγκη να κλείσει το θέμα των «κόκκινων δανείων».

* Γνωρίζουμε την πίεση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά αλλά οι θέσεις μας είναι γνωστές.

* Αναφορικά με τις διαρροές από τις Βρυξέλλες ότι η τρόικα δεν δέχεται την αλλαγή στόχων στο πρωτογενές πλεόνασμα, κύκλοι του υπουργείου οικονομικών αρκέστηκαν να σχολιάσουν ότι στόχος της Αθήνας είναι «το προσχέδιο του προϋπολογισμού να κατατεθεί σε συνεννόηση και όχι σε ρήξη με την τρόικα»