Ετοιμη για τον Μηχανισμό Στήριξης η Ισπανία. Διαδηλώσεις στην Πορτογαλία

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για υποβολή και επίσημα, αιτήματος της Ισπανίας προς τον Μηχανισμό Στήριξης για διάσωση της οικονομίας της, εν όψη της  κρίσιμης Συνόδου Κορυφής. Η φημολογία για το ισπανικό αίτημα επανήλθε μετά το χθεσινό  δημοσίευμα των Financial Times ότι η Μαδρίτη είναι έτοιμη να ζητήσει και επίσημα «γραμμή πίστωσης» από τον Μηχανισμό
Στήριξης ESM προκειμένου να ξεκινήσει και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας που επικαλείται η εφημερίδα, η Μαδρίτη έχει βρει τη φόρμουλα για να προχωρήσει και οι αναβολές προκαλούνται πλέον από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας. Για να ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προσφύγει η ενδιαφερόμενη χώρα στον ESM.

Έτσι, η Ισπανία θα ζητήσει «γραμμή πίστωσης» (όχι δάνειο) από τον ESM, αλλά δεν θα χρησιμοποιήσει καθόλου αυτά τα κεφάλαια. όπως αναφέρει  ο Ισπανός αξιωματούχος, «η γραμμή πίστωσης δεν είναι δομική, αλλά περιστασιακή».

Στη συνέχεια, η Ισπανία θα υπογράψει μνημόνιο με όρους και προϋποθέσεις -που θα πρέπει να εγκριθεί και από το γερμανικό κοινοβούλιο-, το οποίο όμως δεν θα περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Με τη διαδικασία αυτή, η ΕΚΤ θα μπορέσει να ξεκινήσει το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών κρατικών ομολόγων, το οποίο ο Ισπανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει «ατομική βόμβα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά».

Το αίτημα φαίνεται ότι φρενάρει το Βερολίνο που δια στόματος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμηνύει ότι προς το παρόν δεν είναι υπέρ ενός νέου πακέτου για την Ισπανία όταν μόλις πρόσφατα η γερμανική βουλή ενέκρινε σχέδιο – μαμούθ για τη
διάσωση των ισπανικών τραπεζών.  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ετοιμάσει ήδη σχέδιο για την στήριξη του
ευρώ που προβλέπει την παραχώρηση υπερεξουσιών στις Βρυξέλλες προκειμένου να στηριχθεί το ευρώ και να ενισχυθεί η εποπτεία επί των δημοσιονομικά «απείθαρχων» κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Το σχέδιο Σόιμπλε προβλέπει ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ θα έχει δικαίωμα βέτο
επί των εθνικών προϋπολογισμών και δεν θα χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των άλλων επιτρόπων για τις αποφάσεις που θα λαμβάνει.
Στο μεταξύ, στους δρόμους βρίσκονται αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία εξαιτίας του προϋπολογισμού για το 2013 που παρουσίασε η κυβέρνηση Κοέλιο και θεωρείται από τους πιο σκληρούς.

Τα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων αύξηση κατά 9,8% στην φορολογία για φέτος και 13,2% για το 2013, μειώσεις στις συντάξεις και τις δαπάνες, καθώς και περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.  Τα συνδικάτα της Πορτογαλίας ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή, διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Κι όλα αυτά όταν η Πορτογαλία θεωρείται το «καλό παιδί» της τρόικας που έχει σημειώσει σημαντική δημοσιονομική πρόοδο.