Εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στο ευρώ

Σε εσωκομματική «αντιπαράθεση» του Αλέξη Τσίπρα με την πλευρά της μειοψηφίας, εξελίχθηκε η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο την ευρωδιακήρυξη και την ευρωλίστα του κόμματος.

Αιφνιδιάζοντας ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας (Α.Π.) Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσήλθε στη συνεδρίαση με ένα oκτασέλιδο κείμενο υπό τον τίτλο: «Κείμενο Συμβολής της Αριστερής Πλατφόρμας», με το οποίο επί της ουσίας ζητούσε ρήξη και έξοδο από την ευρωζώνη.

Στο εν λόγω κείμενο-συμβολή στο διάλογο χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά αναγκαίο» για το κόμμα να επεξεργαστεί και να εκπονήσει για κάθε περίπτωση ένα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη.

Τελικά από το κείμενο η Α.Π. απομόνωσε και έθεσε στην κρίση της Κ.Ε. δύο σημεία – τροπολογίες, προκειμένου να ενσωματωθούν στην ευρωδιακήρυξη του κόμματος. Η Κ.Ε., δι’ ανατάσεως των χειρών, απέρριψε τις δύο τροπολογίες (μία για το χρέος και μία για το ευρώ), ενώ τα μέλη της Α.Π. ψήφισαν λευκό στην ευρωδιακήρυξη.

Λόγω της εξελίξης αυτής αποφασίσθηκε να τεθούν σε ψηφοφορία και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος.

Ενστάσεις διατυπώθηκαν από πλευράς Α.Π. στις υποψηφιότητες του Κρίτωνα Αρσένη και Γιάννη Βαρουφάκη. Οι λεγόμενοι προεδρικοί προέβαλαν αντιρρήσεις για τον Κώστα Λαπαβίτσα.

Τελικά στήθηκαν δύο κάλπες. Η πρώτη αφορούσε τα 78 ονόματα κομματικών υποψηφίων για να επιλεγούν οι 21. Μεταξύ αυτών ο νυν ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χουντής και οι δύο βουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Σοφία Σακοράφα.

Η δεύτερη κάλπη αφορούσε τα ονόματα 16 εξωκομματικών υποψηφιοτήτων. Από την ψηφοφορία που διεξήχθη αργά το βράδυ της Κυριακής δεν κατάφεραν να περάσουν τον κομματικό πήχη οι δύο πρυτάνεις Μυλόπουλος Γιάννης και Αλμπάνης Τριαντάφυλλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 42 απομένουν επτά εξωκομματικές υποψηφιότητες οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένα όνομα έκπληξη, από τον χώρο της τέχνης, για να στελεχώσει το ευρωψηφοδέλτιο.

Κατά της διάρκεια της ομιλίας του ο επικεφαλής της μειοψηφίας Π. Λαφαζάνης σημείωσε ότι τις αποφάσεις που λαμβάνει το κόμμα τις στηρίζει περισσότερο η μειοψηφία και λιγότερο η πλειοψηφία, τονίζοντας παράλληλα ότι στην ευρωδιακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιγράφεται η έξοδος από την ευρωζώνη χάριν, όπως είπε, της «ιδεολογικής τρομοκρατίας».

«Ο λαός πρέπει να ξέρει τι θα γίνει σε όλες τις περιπτώσεις. το ευρώ αντιπροσωπεύει πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση. Εντός ευρωζώνης ούτε απλή μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Απάντηση στον Π. Λαφαζάνη, έδωσε ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Ν. Παππάς, ο οποίος ζήτησε να μην υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επιχειρηματολογία των αντιπάλων του θέτοντας και το βασικό δίλημμα των εκλογών που είναι μνημόνια ή αντιμνημόνιο.