ΕΣΚ:καταγγέλλει την ΚΤ για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στους δημοσιογράφους

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου την Κεντρική Τράπεζα, καταγγέλει τη Κεντρική τράπεζα για ους προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί για τους Κύπριους δημοσιογράφους, δηλώνοντας, παράλληλα ότι η Κεντρική αντί να εξαντλεί όλες τις δυνάμεις της για τη σωτηρία της Κύπρου αναλώνεται σε προσπάθειες εκμηδενισμού του έργου των Κυπρίων δημοσιογράφων.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΚ αναφέρεται στο εσωτερικό έγγραφό της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο ετοιμάστηκε από το γραφείο του Διοικητή της και είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Στο έγγραφο αυτό, η Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζει τους δημοσιογράφους της Κύπρου ως φερόμενους και αγόμενους από κομματικά και ιδεολογικά κίνητρα και προχωρεί παραπέρα για να τους χαρακτηρίσει ως αμαθείς στα οικονομικά και τραπεζικά θέματα.

Προστίθεται ότι το εσωτερικό έγγραφο της Κεντρικής που απαξιώνει ισοπεδωτικά τους δημοσιογράφους προβαίνει προκλητικά σε σύγκριση των κυπριακών Μέσων ενημέρωσης με ξένα και υποβιβάζει τα κυπριακά Μέσα στο επίπεδο των κίτρινων ταμπλόιντ άλλων χωρών.

Μεταξύ άλλων, πρωτοφανών σε μια Δημοκρατία, το έγγραφο εισηγείται όπως ο Διοικητής της Κεντρικής αποφεύγει τις επαφές «ένας προς ένα» με συγκεκριμένους δημοσιογράφους, διαχωρίζοντας στην ουσία τους συναδέλφους σε άσπρα και μαύρα πρόβατα.

«Το χείριστο όμως», σύμφωνα με την ΕΣΚ, «είναι πως ο Διοικητής πρέπει να ενημερώνει μόνο τους εκδότες των εφημερίδων και τους ανώτερους διευθυντές των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών σε προσωπικό επίπεδο».

Μήπως, με αυτή τη μέθοδο, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να καταστούν φερέφωνα των εκδοτών και άλλων ιθυνόντων των Μέσων», διερωτάται η Συντεχνία των δημοσιογράφων.

Στη συνέχεια, η ΕΣΚ αναφέρεται στην εισήγηση που περιλαμβάνεται στο έγγραφο, για ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων της Κεντρικής με ξένα Μέσα γιατί, όπως αναφέρει το έγγραφο, «βελτιώνοντας το διεθνές προφίλ της ΚΤΚ θα καταστήσει πιο δύσκολη την προσπάθεια των τοπικών μέσων να μάς επιτίθενται». Στο σημείο αυτό, η ΕΣΚ διερωτάται αν Κεντρική Τράπεζα αναζητεί σύμμαχους εκτός Κύπρου για να εξουδετερώσει τους «εσωτερικούς εχθρούς» που είναι οι Κύπριοι δημοσιογράφοι.

«Λυπούμαστε ειλικρινά, γιατί την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να εξαντλεί όλες τις δυνάμεις της για τη σωτηρία της Κύπρου αναλώνεται σε προσπάθειες για να εκμηδενίσει το έργο του Κύπριου δημοσιογράφου», καταλήγει η ανακοίνωση.