Ερωτοκρίτου: “Κοροιδία η παροχή των 3 δισ στις τράπεζες χωρίς όρους”

Με την έκφραση «τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ των κρατικών εγγυήσεων θα καταλήξουν στα υπόγεια των τραπεζών και θα παρουσιαστούν ως βελτίωση του ισολογισμού τους» ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει κρατικές εγγυήσεις χωρίς όρους.

“Έχουμε την αίσθηση πως, η κρατική αυτή εγγύηση αυτού του τεράστιου ύψους, των 3ων δισεκατομμυρίων, θα κατοχυρωθεί λογιστικά σαν βελτίωση του ισολογισμού των τραπεζών και θα μπουν ως πραγματική αξία χρημάτων στα υπόγεια των τραπεζών και θα μείνουν εκεί”, ανέφερε από τη Λεμεσό όπου βρέθηκε.

Σ’ εναν καταιγισμό καταγγελιών, ο κ Ερωτοκρίτου είπε πως “είναι υποχρέωση των τραπεζών, ταυτόχρονα με τη λήψη των κρατικών εγγυήσεων, να επιλύσουν το ζήτημα των αξιόγραφων, να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, μειώνοντας τα ψηλά μπόνους των χρυσών παιδιών και να φροντίσουν να διοχετεύσουν ένα μέρος των χρημάτων στην πραγματική οικονομία, ενισχύοντας την ανάπτυξη” υπογράμμιση το στέλεχος του Ευρωπαικού Κόμματος .

Σε αντίθετη περίπτωση, συνέχισε, ” η παροχή αυτής της κρατικής εγγύησης είναι μια κοροϊδία, είναι μια ετεροβαρής συμπεριφορά του κράτους προς τις τράπεζες, των οποίων τα ΔΣ οδήγησαν στην καταστροφή, σε πολύ μεγάλο μέρος όπως τουλάχιστον η διακυβέρνηση ισχυρίζεται, χωρίς όμως Κυβέρνηση να παίρνει οποιαδήποτε μέτρα για να τους αντιμετωπίσει είτε τώρα είτε στο μέλλον”.

Σχετικά με την παραίτηση Κασίνη από το ΔΣ της ΚΡΕΤΥΚ, ο κ Ερωτοκρίτου  κατηγόρησε την κυβερνηση Χριστόφια πως ακόμα και λίγους μήνες πριν απο την αποχώρηση της από τη διακυβέρνηση του τόπου, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βολέψει τους δικούς της ανθρώπους.  Να τοποθετήσει Ακελικά στελέχη, ανεξάρτητα από την αξία τους, στα διάφορα πόστα, ώστε να κυβερνά και να επηρεάζει τις πολιτικές αποφάσεις του τόπου με ανθρώπους δικούς τους”.

“Εμείς θεωρούμε πως δεν μπορεί να γίνει αξιόπιστος και συνολικά, σε βάθος χρόνου, πειστικός ενεργειακός σχεδιασμός, με βάση την πολυδιαφημισμένη εταιρεία που ο Υπουργός Εμπορίου ισχυρίζεται ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα, όταν ξεκινά με αυτήν την αδιαφάνεια που ο ίδιος ομολογεί ξεκάθαρα “, δήλωσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, εκφράζοντας την άποψη ότι “προειλημμένα και αποφασισμένα, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, θεωρεί ότι η ΚΡΕΤΥΚ θα είναι περίπου
κομματικό παράρτημα και τσιφλίκι του ΑΚΕΛ”.

Ο κ. Ερωτοκρίτου κάλεσε την Κυβέρνηση να ενδιαφερθεί με συνέπεια και με εμμονή προς τη χρηστή διοίκηση και να καλέσει τον κ. Κασίνη να συμμετέχει στην εταιρεία, “γιατί ο κ. Κασίνης αποτελεί μια σταθερή αξία και ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο στο σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής σε
βάθος χρόνου”,  υποστήριξε.