Ερωτήματα Άντρου Κυπριανού προς Αναστασιάδη-Λιλλήκα

Σειρά ερωτημάτων προς τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Γιώργο Λιλλήκα, ως προς την ένταξη της Κύπρου προς τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη αλλά και το ΝΑΤΟ, έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

ο κ. Αναστασιάδης προεκτείνει τη θέση του, είπε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε,  υποστηρίζοντας πως με «αδογμάτιστο» τρόπο θα πρέπει να συζητήσουμε και την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. “Ο κ. Αναστασιάδης λέει για πρώτη φορά την αλήθεια, συνδέοντας την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όλοι θυμόμαστε πως ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ μαζί με όλα τα υπόλοιπα κόμματα φλόμωναν τον κυπριακό λαό με το ψεύτικο επιχείρημα πως ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (ΣγΕ) αποτελεί τάχα «πυλώνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας»”.

Όταν το ΑΚΕΛ στη Βουλή, συνέχισε ο κ. Κυπριανού,  τους απεδείκνυε «ότι αυτό ήταν πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, μας κατηγορούσαν. Επέλεγαν συνειδητά να παραποιούν τα ντοκουμέντα που μαρτυρούσαν πως η δημιουργία του Συνεταιρισμού ήταν πρωτοβουλία της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και πως αυτός ήταν και παραμένει προθάλαμος του ΝΑΤΟ».

Τους κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούσαν ψευδή δεδομένα για να πείσουν περί αναγκαιότητας συμμετοχής στο ΝΑΤΟ ως απόρροια της συμμετοχής στην Ε.Ε.

Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί θέλουν να  σύρουν την Κύπρο σε «επιχειρήσεις αμφίβολης νομιμότητας» και γιατί ισχυρίζονται ότι  « με οποιοδήποτε τρόπο η ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό θα της παρέχει ασφάλεια».

Δεν ενοχλεί τους κ.κ. Αναστασιάδη και Λιλλήκα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, να παρέχουν στο ΝΑΤΟ άρα και στην Τουρκία, πληροφορίες σχετικά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς και σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας; Δεν τους ενοχλεί, να αποστείλουν στελέχη και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στο Κέντρο Εκπαίδευσης του ΣγΕ στην Άγκυρα, το οποίο διοικείται από συνταγματάρχη του τουρκικού στρατού; Έχουν ποτέ μελετήσει, διερωτήθηκε, τι σημαίνει για την Κύπρο και από οικονομικής άποψης η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;

Σε ποια ακριβώς βάση, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, στηρίζει τη θέση του ο κ. Αναστασιάδης πως μέσα στο ΝΑΤΟ υπάρχει έδαφος για να κτιστούν συμμαχίες που θα δώσουν ώθηση στην επίλυση του Κυπριακού; Υπενθύμισε δηλώσεις του  Γενικού Αναφερόμενος στην Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είπε ότι στις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των συνόρων της από την Τουρκία, της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας της στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου, το ΝΑΤΟ δεν προασπίζεται ούτε το δίκαιο, ούτε τα συμφέροντα ούτε και την ασφάλεια της Ελλάδας.