Ερντογάν: Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί – 350,000 στην προσευχή

Ερντογάν: Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί – 350,000 στην προσευχή

Προκλητικός εμφανίστηκε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμα και  μετά το τέλος της προσευχής στην Αγία Σοφία.

Ο «σουλτάνος» δήλωσε στις κάμερες των τουρκικών τηλεοπτικών δικτύων ότι «η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί. Επέστρεψε στην πραγματική της μορφή όμως θα παραμείνει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς», δηλώνοντας, μάλιστα, πως έξω από τον ναό βρέθηκαν τουλάχιστον 350.000 πιστοί.

Εν συνεχεία ο Ερντογάν αποχώρησε για να επισκεφθεί τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή.

Να θυμίσουμε πως νωρίτερα έψαλε απόσπασμα από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια της προσευχής στο μνημείο το οποίο από σήμερα λειτουργεί ως τζαμί.

Οι  350 χιλιάδες  μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία και στις γύρω περιοχές είχαν αρχίσει να συγκεντρώνεται μπροστά από την Αγία Σοφία από το βράδυ για να πάρουν θέση αλλά και να προσπαθήσουν να εισέλθουν μέσα στο μνημείο και να προσευχηθούν μαζί με τους επισήμους και τον Τούρκο Πρόεδρο.

Οι αγιογραφίες καλύφθηκαν με τρίγωνα λευκά πανιά, ενώ η σκαλωσιά έκλεισε με ένα σκούρο πανί στο οποίο αναγραφόταν μουσουλμανική προσευχή στα αραβικά. Έξω από την Αγία Σοφία συγκεντρώθηκαν ισλαμιστές φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Τούρκου Προέδρου αλλά και ο “ο Αλλάχ είναι μεγάλος”. Μια ομάδα φανατικών κρατώντας τουρκικές σημαίες φώναζε το σύνθημα “Χτύπα, χτύπα να ακούσει η Ελλάδα”.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς ο οποίος έκανε την προσευχή της Παρασκευής ανέφερε ότι “οι πύλες του τεμένους της Αγίας Σοφίας, όπως του Σουλεϊμάνιγε, του Σελιμιγέ, του Σουλτάναχμέτ και των άλλων τζαμιών της χώρας, θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ αδιακρίτως.”Η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει.

Οι πόρτες του τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς όπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ. Όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι”, ανέφερε.