Ερντογάν για Ανατολική Μεσόγειο: Αν χρειαστεί θα μιλήσουμε με γλώσσα που καταλαβαίνουν

Η Τουρκία συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο εν μέσω των εντάσεων για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα για την επίλυση του ζητήματος, είπε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από την Κίνα στις 2 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα μέσα στο πλαίσιο του νόμου και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Αν όμως έρθουμε αντιμέτωποι με παράνομες ενέργειες, ξέρουμε να μιλάμε κι εμείς τη γλώσσα που χρησιμοποιούν εκείνοι. Είναι απαράδεκτο κάποιοι που δεν έχουν νόμιμα δικαιώματα στην περιοχή να προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη».

Όπως επισημαίνει η Hurriyet, o Ερντογάν πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ενήργησε ποτέ στο πλαίσιο του νόμου. «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία μπήκε με σκιώδη τρόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να εκφοβίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” με την δύναμη που αντλεί (από την ΕΕ)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. Και συμπλήρωσε: «Ούτε όμως και η ΕΕ φέρεται με ειλικρίνεια. Η “ΤΔΒΚ” έπεσε θύμα μιας μεγάλης αδικίας όταν η “Νότια Κύπρος” (Κυπριακή Δημοκρατία) συμπεριλήφθηκε στην ΕΕ παρόλο που είπε “όχι” στο δημοψήφισμα, ενώ η “Βόρεια Κύπρος” αποκλείστηκε παρόλο που είπε “ναι”. Και η ΕΕ δεν έχει πληρώσει τα ποσά που θα έπρεπε στη “Βόρεια Κύπρο”. Πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε την ΕΕ; Δεν είναι τίμιοι».

Οι ΗΠΑ θα έχουν διαπράξει κλοπή αν δεν μας παραδώσουν τους F-35

Τυχόν άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Τουρκία τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 τα οποία έχει αγοράσει θα ισοδυναμεί με «κλοπή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να την εξαιρέσει από το πρόγραμμα κατασκευής F-35, αν αγοράσει τελικά τους S-400.

«Αν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης είναι τακτικός στις πληρωμές του πώς μπορείς να μην του δώσεις τα προϊόντα του; Αυτό θα ονομαζόταν κλοπή», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Κίνα σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. Ο Ερντογάν εξήγησε ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια για τα F-35 και της έχουν παραδοθεί τέσσερα αεροσκάφη, με Τούρκους πιλότους να πηγαίνουν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση.

«Συνάψαμε συμφωνία για την αγορά 116 F-35. Δεν είμαστε απλώς αγοραστές, συμμετέχουμε και στην παραγωγή. Παράγουμε κάποια εξαρτήματα στην Τουρκία», τόνισε.