Ερντογάν:Η Μέρκελ αντίθετη στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.-Διαψεύδουν Γερμανοί αξιωματούχοι

Η «Νότια Κύπρος» δεν έπρεπε να γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η  προκλητική δήλωση ανήκει για μία ακόμη φορά στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Βερολίνο μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, είπε ότι τη θέση αυτή ενστερνίζεται και η Άνγκελα Μέρκελ. Την ενόχληση της καγκελαρίου απαθανάτισαν οι φακοί των φωτορεπόρτερς.

Ήταν λάθος, είπε ο Ερντογάν να επιτραπεί στη “Νότια Κύπρο” να εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι την ίδια άποψη μοιράζεται και η καγκελάριος. Η τελευταία απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση. Η ψυχρή χειραψία όμως στο τέλος της συνέντευξης, έδειξε φανερά την ενόχλησή της, όπως τονίζεται σε δημοσίευμα του Spiegel. Το περιοδικό επικαλείται και Γερμανούς αξιωματούχους, που βεβαιώνουν ότι η Μέρκελ δεν ενστερνίζεται τη θέση Ερντογάν.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας, που είναι ήδη τεταμένες αυτή την περίοδο, τόσο για τα ευρωπαϊκά θέματα, όσο και για το θέμα της Συρίας, το χειρισμό του κουρδικού κόμματος PKK,  αλλά και τα περίπου 3 εκατ. Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία.