Επ. Περιβάλλοντος: “Δεν μπορεί να εκδοθεί πολεοδομική άδεια για αιολικό πάρκο στα Πάνω Λεύκαρα”

Την αντίθεσή της και την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου για την έκδοση πολεοδομικής άδειας για αιολικό πάρκο στα Πάνω Λεύκαρα σε ζώνη ειδικής προστασίας Natura 2000 του ποταμού Πεντάσχοινου.

Η κ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί αυτό το έργο και κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο να παρέμβει ώστε η αίτηση να επανεξεταστεί.

Στην ανακοίνωσή της, η κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι “η πολεοδομική άδεια για αιολικό πάρκο στα Πάνω Λεύκαρα, δυναμικότητας 26 ανεμογεννητριών ισχύος 77,4 MW, φέρει την υπογραφή της τέως Υπουργού Εσωτερικών κ. Μαύρου, δεδομένου ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως αρνήθηκε να δώσει τη σχετική έγκριση λόγω του ότι η εν λόγω ανάπτυξη εμπίπτει σε ζώνη ειδικής προστασίας Natura 2000 του ποταμού Πεντάσχοινου”.

“Δέον να σημειωθεί ότι η Περιβαλλοντική Αρχή που εξέτασε την αίτηση της εταιρείας ομόφωνα εξέδωσε αρνητική γνωμάτευση, δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρχουν αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα είδη πτηνοπανίδας”, σημειώνει.

Προσθέτει ότι “ένας από τους όρους που τέθηκαν στον αιτητή είναι να μην εγείρει οποιεσδήποτε απαιτήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση παγοποίησης της υλοποίησης του έργου ή υποχρεωτικής τροποποίησής του ή και επιβολής επιπρόσθετων όρων στις σχετικές άδειες”.

“Επιπλέον αναφέρεται ότι σε περίπτωση που θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της ανέγερσης της ανάπτυξης, δεν μπορεί να επιρρίψει οποιαδήποτε ευθύνη στη Δημοκρατία”, σημειώνει η κ. Παναγιώτου.

Αναφέρει, επίσης, ότι “η εταιρεία έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιοδήποτε σχετικό με την ανάπτυξη πρόστιμο ή κόστος μετακίνησης ανεμογεννητριών, ή και συναφείς αποζημιώσεις προς τρίτα μέρη, μετά από δικαστική απόφαση, περιλαμβανομένης και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.

“Κατά την άποψη μας, το έργο αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Καλούμε το νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο να παρέμβει ώστε η αίτηση να επανεξεταστεί, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις των αρμοδίων τμημάτων”, σημειώνει.

Η κ. Παναγιώτου επισημαίνει ότι “η πολιτική του κράτους στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος δεν γίνεται να εξαντλείται απλά στη διευθέτηση του ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι οι αποφάσεις του είναι παράτυπες και οδηγούν την Κύπρο σε περιπέτειες που αφορούν τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και τη δυσφήμηση της χώρας”.

“Η αξιοπιστία μιας χώρας στηρίζεται πρωτίστως στο σεβασμό των υποχρεώσεων, συμφωνιών και συνθηκών τις οποίες έχει προσυπογράψει έναντι τρίτων και πρωτίστως έναντι της ΕΕ. Επίσης, η διατήρηση και προστασία της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η οποία πηγάζει από την ίδια την Πολιτεία και όχι από τις υποχρεώσεις της έναντι τρίτων”, καταλήγει.