Επ. Διοίκησης: Σαφής βελτίωση το πρώτο εξάμηνο του 2015 στις Κεντρικές Φυλακές

Σαφής είναι η βελτίωση που υπήρξε στις Κεντρικές Φυλακές το πρώτο εξάμηνο του 2015, δηλώνει η Επίτροπος Διοίκησης Ελίζα Σαββίδου, αποδίδοντας την σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της Αναπληρώτριας Διευθύντριας Άννας Αριστοτέλους.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη δράση του γραφείου της ως εθνικού μηχανισμού πρόληψης των βασανιστηρίων, η κ. Σαββίδου αναφέρει ότι φέτος πραγματοποιούνται επισκέψεις και σε χώρους όπου διαβιώνουν υπερήλικα άτομα καθώς και ανάπηρα άτομα, χωρίς ωστόσο να θέλει να προχωρήσει σε εκτιμήσεις ως προς το αποτέλεσμα αυτών των επισκέψεων οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Σε ερώτηση ως προς το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, αναφέρει ότι «δεν ξέρουμε πότε θα γίνει, μας ειδοποιούν τις τελευταίες μέρες», προσθέτοντας ότι «προτιμούν να έρχονται λίγο ξαφνικά, για ευνόητους λόγους».

Σε ερώτηση για τη δράση του γραφείου της, αφού από το 2009 έχει καθοριστεί ως εθνικός μηχανισμός πρόληψης των βασανιστηρίων, η Επίτροπος Διοικήσεως εξηγεί ότι «στα πλαίσια αυτής της αρμοδιότητας κάνουμε επισκέψεις σε χώρους κράτησης ή περιορισμού ατόμων». Τέτοιοι χώροι, προσθέτει, «είναι οι φυλακές, τα αστυνομικά κρατητήρια, είναι όμως και στέγες ή ιδρύματα όπου διαμένουν άτομα με αναπηρία, άτομα με νοητική στέρηση, ακόμη και ηλικιωμένα άτομα».

«Κάθε χρόνο κάνουμε ένα αριθμό επισκέψεων, βασικά όσες επισκέψεις προλάβουμε, γιατί είναι γνωστό ότι είμαστε υποστελεχωμένοι», αναφέρει. Θα θέλαμε δηλαδή, συνεχίζει, «να κάνουμε περισσότερες επισκέψεις, πλην όμως είναι αντικειμενικά αδύνατο».

Σύμφωνα με την ίδια «μετά από κάθε επίσκεψη βγάζουμε και πόρισμα και ενημερώνουμε την εμπλεκόμενη υπηρεσία, ανάλογα με το χώρο που θα επισκεφθούμε».

«Κάνουμε τις υποδείξεις μας αν διαπιστώσουμε ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τα άτομα που κρατούνται ή διαβιώνουν σ` αυτό το χώρο», σημειώνει.

Συνήθως, προσθέτει, «έχουμε μια καλή συνεργασία για τις βελτιωτικές κινήσεις που κάνουν οι υπηρεσίες».

Σε ερώτηση τι μπορεί να πει για το 2015, αναφέρει ότι «είναι σε εξέλιξη η δράση μας ως Μηχανισμός κατά των Βασανιστηρίων, δηλαδή αρχίσαμε κάποιες επισκέψεις και θα συνταχθούν τα πορίσματά μας».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση ως προς τι μπορεί να πει από τις επισκέψεις που έχει κάνει το πρώτο εξάμηνο, απαντάει πως «όσον αφορά τις φυλακές υπάρχει σαφής βελτίωση και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις προσπάθειες της νέας Αναπληρώτριας Διευθύντριας, η οποία κάνει εκπληκτική δουλειά, θα έλεγα».

«Δεν συνηθίσαμε να έχουμε τόσο θεαματική βελτίωση σε ένα χώρο κράτησης όπως είναι οι Κεντρικές Φυλακές και της αξίζει και ένα μεγάλο μπράβο», επισημαίνει.

Φέτος, συνεχίζει η κ. Σαββίδου, «ο στόχος μας είναι να επισκεφθούμε εκτός από αστυνομικά κρατητήρια και χώρους όπου διαβιώνουν υπερήλικα άτομα καθώς και ανάπηρα άτομα». Εκεί, λέει, «έχουμε κάποιες ανησυχίες, για παράδειγμα για το πώς γίνεται η εισαγωγή των ατόμων αυτών στα ιδρύματα, αν υπάρχει οικειοθελής εισαγωγή, αν τηρούνται οι νόμοι και το Σύνταγμα».

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «δεν μπορώ να σας πω ακόμα για το πιο θα είναι το πόρισμά μας διότι είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία».