Επιχειρησιακό Σχέδιο Global Airport Action Days Against Payment Fraud Illegal Immigration

Μεταξύ των ημερομηνιών 17 και 19 Οκτωβρίου, 2017, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση με την ονομασία “Global Airport Action Days Against Payment Fraud Illegal Immigration”, στην οποία έλαβαν μέρος Μονάδες Επιβολής του Νόμου και φύλαξης συνόρων στους Διεθνείς Αερολιμένες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τρίτων Χωρών, όπως οι Η.Π.Α, Καναδάς, Μεξικό, Κολομβία, Βολιβία και οι οργανισμοί INTERPOL, AMERIPOL, FRONTEX, EUROJUST, NCFTA, IATA και PERSEUSS.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 234 Διεθνείς Αερολιμένες σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, Αεροπορικές Εταιρείες σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία και Τραπεζικοί Οργανισμοί (Τμήμα Πιστωτικών Καρτών).

Στόχος της επιχειρησιακής Δράσης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών των Μονάδων Επιβολής Νόμου, της IATA, των Υπηρεσιών και Οργανισμών που ασχολούνται με τις διαδικτυακές συναλλαγές μέσω πιστωτικών τραπεζικών καρτών και των Αεροπορικών Εταιρειών, έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοενημέρωση για εντοπισμό και σύλληψη υπόπτων προσώπων σε σχέση με δόλιες διαδικτυακές συναλλαγές και δόλια εξασφάλιση αεροπορικών εισιτηρίων με δόλιες διαδικασίες, που φαίνεται να σχετίζονται με αδικήματα όπως η εμπορία προσώπων, εμπόριο ναρκωτικών, παράνομη μετανάστευση και την τρομοκρατία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε μέρος στους Διεθνείς Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος συνολικά 150 μέλη της Αστυνομίας, από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αεροδρομίων των δυο Αερολιμένων και των Τ.Α.Ε Λάρνακας και Πάφου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης ερευνήθηκαν και ανακρίθηκαν συνολικά 160 πρόσωπα χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε που να αφορά τα πιο πάνω αδικήματα. Από τα πιο πάνω πρόσωπα διαπιστώθηκε ότι επτά στον Αερολιμένα Λάρνακας και ένα στον Αερολιμένα Πάφου, κατά την Άφιξη τους δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για Είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλα δύο πρόσωπα είχαν στην κατοχή τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και συνελήφθηκαν στον Αερολιμένα Λάρνακας κατά την αναχώρηση τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την διάρκεια της επιχείρησης ανακρίθηκαν 298 πρόσωπα σε σχέση με αδικήματα διαδικτυακών συναλλαγών και 195 από αυτά συνελήφθηκαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων.