Δαμιανού: Ικανοποίηση για το θέμα των αυξήσεων των δικαστικών τελών

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Νομικών.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως “εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι μετά από δική μας πρωτοβουλία, παρουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, έγινε κατορθωτό ένα ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες να πάρει το δρόμο του διαλόγου. Συγκεκριμένα, ασκώντας εξουσίες που το ίδιο το Σύνταγμα παρέχει στη δικαστική εξουσία, έχουν υπάρξει σημαντικές αυξήσεις των δικαστικών τελών.

Επειδή εκτιμούμε ότι σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας πρέπει αυτά τα ζητήματα να τυγχάνουν ενδελεχούς μελέτης και προβληματισμού, συζητώντας με το Ανώτατο Δικαστήριο με απόλυτο σεβασμό στη διάκριση εξουσιών, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι βρίσκεται σε διάλογο με τον Δικηγορικό Σύλλογο ούτως ώστε οι όποιες δικαιολογημένες αυξήσεις τελών να τύχουν μιας προηγούμενης συζήτησης μεταξύ όλων των επηρεαζόμενων.

Είναι θέση μας ότι ασφαλώς και χρειάζεται επικαιροποίηση τελών αλλά την ίδια ώρα είναι και θέση μας ότι πρέπει να υπάρξει μια αναλογικότητα στην αύξηση ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις μικρές κλίμακες. Οι μικρές κλίμακες συνήθως έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των ανθρώπων. Άρα επαναλαμβάνω εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το ότι το Ανώτατο Δικαστήριο μέσω της Αρχιπρωτοκολλητού εξέφρασε την ετοιμότητα να συνεχίσει σε ένα γόνιμο διάλογο με όλους τους επηρεαζόμενους”.