Επιχείρηση Pangea: Κατασχέθηκαν φάρμακα και Rapid test

Επιχείρηση Pangea: Κατασχέθηκαν φάρμακα και Rapid test

Συμμετοχή της Κύπρου στην παγκόσμιας κλίμακας επιχείρηση Pangea XIV

Για ακόμα μια χρονιά η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε στην επιχείρηση PANGEA η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 18 και 25 Μαΐου 2021. Σκοπός της επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο εντοπισμός και η κατάσχεση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων που διακινούνται μέσω διαδικτύου.

Η επιχείρηση συνδιοργανώνεται από την INTERPOL, τη EUROPOL, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων (WCO), το Μόνιμο Φόρουμ για το Παγκόσμιο Έγκλημα σχετικά με Φαρμακευτικά Προϊόντα (PFIPC), την Ομάδα Εργασίας των επικεφαλής των Φαρμακορυθμιστικών Αρχών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. (HMA WGEO), το FDA Αμερικής, εργαστήρια ελέγχου ποιότητας φαρμάκων από όλο τον κόσμο και άλλους ιδιωτικούς φορείς.

 

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 92 χώρες και κατά τη διάρκεια της, κατασχέθηκαν συνολικά, σε παγκόσμια κλίμακα, πέραν των 9,000,000 σκευασμάτων, υπολογιζόμενης αξίας μεγαλύτερης των $23,000,000 (δολαρίων Αμερικής). Επιπρόσθετα εντοπίστηκαν και διαγράφηκαν 113,020 παράνομες ιστοσελίδες, ενώ, συνελήφθησαν 277 πρόσωπα.

Η επιχείρηση στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Αστυνομίας Κύπρου, η οποία είχε και την ευθύνη του συντονισμού της όλης επιχείρησης, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Τελωνείων, του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Υγειονομικών Υπηρεσιών, της Αρμόδιας Αρχής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, του Κρατικού Χημείου και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ελέγχθηκαν συνολικά 7.000 πακέτα, στα κατά τόπους Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία Δεμάτων και στον Αερολιμένα Λάρνακας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε όλη την Κύπρο, στην οποία συμμετείχαν μέλη του Κλάδου Καταπολέμησης Αδικημάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Παράνομων Στοιχημάτων (Κ.ΚΑ.ΠΙ.&Π.Σ.) της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέλη των Επαρχιακών Ο.Π.Ε. καθώς επίσης και λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού του Υπουργείου Υγείας.

Κατά τη διάρκεια των πιο πάνω επιχειρήσεων κατασχέθηκαν συνολικά 95 φαρμακευτικά σκευάσματα και 1719 χάπια, για τα οποία δεν υπήρχε σχετική άδεια κυκλοφορίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 3813 φαρμακευτικά προϊόντα (laughing gas), τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία ελεγχόμενων φαρμάκων.

Πέραν των πιο πάνω, λειτουργοί του Τμήματος Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού του Υπουργείου Υγείας, με τη συνοδεία μελών του Κ.ΚΑ.ΠΙ.&Π.Σ., προέβησαν σε ελέγχους σε πολυκαταστήματα στην επαρχία Λευκωσίας, όπου εντοπίστηκαν ορθοπεδικά προϊόντα, τα οποία δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των ελέγχων που έγιναν από τις Υπηρεσίες Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με τη συνοδεία μελών του Κ.ΚΑ.ΠΙ.&Π.Σ., εντοπίστηκε η εισαγωγή από έμπορα 600.000 συσκευών εξέτασης ταχείας ανίχνευσης (rapid test), τα οποία ήταν πλαστά ή / και δεν συμμορφώνονταν με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδόθηκε σχετικό έγγραφο αναστολής χρήσης των προϊόντων αυτών.

Συνολικά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Κύπρο, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σχεδόν 700.000 ψευδεπίγραφα / μη αδειοδοτημένα σκευάσματα, στην πλειοψηφία τους τοπικά αναισθητικά, αντιψυχωτικά, φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και τα rapid test που αναφέρονται πιο πάνω, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις κατασχέσεις προηγούμενων χρόνων.

Για ακόμα μια φορά γίνεται παράκληση προς το κοινό, για επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής στην αγορά και τη χρήση φαρμάκων ή άλλων σκευασμάτων που προσφέρονται προς πώληση στο διαδίκτυο ή εξασφαλίζονται με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς ιατρική συνταγή και συμβουλή αρμόδιου γιατρού. Τονίζεται ότι η χρήση τέτοιων σκευασμάτων μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό με απρόβλεπτες συνέπειες.