Επιστροφή του Χαρίρι στον Λίβανο – Εξηγήσεις για την παραίτηση του

Μετά από το χθεσινοβραδινό του πέρασμα από την Κύπρο αλλά και από την Αίγυπτο,  ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι.

Αναμένετε να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση του πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες να παραιτηθεί. Αφού προκάλεσε σοκ στον Λίβανο στις 4 Νοεμβρίου ανακοινώνοντας ότι παραιτείται, ο Χαρίρι επέστρεψε στη χώρα του χθες Τρίτη το βράδυ για να συμμετάσχει σήμερα στους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, που παραδοσιακά γιορτάζονται με στρατιωτική παρέλαση στη Βηρυτό και μια δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο.

Μετά την αναχώρησή του για τη Γαλλία το Σάββατο από το Ριάντ, ο Χαρίρι δήλωσε από το Παρίσι ότι πρόκειται να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με την παραίτησή του μόλις επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το κόμμα του έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν έξω από το σπίτι του Χαρίρι στο κέντρο της λιβανέζικης πρωτεύουσας στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η παραίτησή του έχει δώσει τροφή σε πολλές εικασίες. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το Ριάντ ότι κρατά τον Χαρίρι «όμηρο», κάτι που αργότερα διέψευσε η Σαουδική Αραβία, αλλά και ο ίδιος.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου θεωρήθηκε γρήγορα ως μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, που τον στηρίζει, και του Ιράν, που στηρίζει τη Χεζμπολάχ. Μέχρι στιγμής ο Αούν δεν έχει κάνει δεκτή την παραίτηση Χαρίρι, καθώς θα πρέπει να γίνει γραπτώς και από λιβανέζικο έδαφος.