Επισκόπηση Κυπριακού τύπου

ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπό τον τίτλο “Φάκελος-φωτιά για τον Κώστα Ιωάννου”, γράφει ότι μέχρι τη Ρωσία έφτασαν οι έρευνες της Αστυνομίας αναφορικά με την περίπτωση του πρώην Προέδρου της ΡΑΕΚ και της ΔΕΦΑ Κώστα Ιωάννου, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες για σοβαρά ποινικά αδικήματα που προνοούν, πέραν του ψηλού χρηματικού προστίμου, και ποινή φυλάκισης πολλών ετών. Γράφει, επίσης, ότι η προκαταρκτική έκθεση της Αστυνομίας για τις καταγγελίες σε βάρος του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη για κρυφά συμβόλαια σε σχέση με την αμοιβή του οίκου Alvarez and Marsal, βρίσκεται από την Παρασκευή στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίστηκε χθες αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με κύριο τίτλο “Πάει για ξεκαθάρισμα σε συνάντηση με τον Ντάουνερ”, γράφει ότι νέα δεδομένα στις προσπάθειες για έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διαμόρφωσε η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και η επιβολή χρονοδιαγράμματος για συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, και ότι κοινή εκτίμηση είναι πως, πίσω από το τελεσίγραφο, βρίσκεται ο Ειδικός Σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος κατηγορείται για μεθοδεύσεις σε βάρος της ε/κ πλευράς. Γράφει, επίσης, ότι, σύμφωνα με μελέτη εγκεκριμένων ελεγκτών και οικονομολόγων, το κράτος πρέπει να πληρώσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ στους ανασφάλιστους καταθέτες. Επίσης, γράφει ότι, ενώ όλοι υφίστανται μειώσεις μισθών, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ζητά για μισθούς μεγαλύτερο ποσό από αυτό του 2013.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:  Υπό τον τίτλο “Αποστολή σε εχθρικό κλίμα”, γράφει ότι σε εχθρικό κλίμα θα διεξάγει τις επαφές του στη Λευκωσία ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά το τελεσίγραφο που έστειλε από τη Νέα Υόρκη, και ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ξεχείλισε το ποτήρι με το ανακοινωθέν του ΟΗΕ που συνέταξε ο κ. Ντάουνερ. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει μείωση των τόκων της αποζημίωσης που παραχωρεί σε ιδιοκτήτες γης που απαλλοτριώνεται για την υλοποίηση έργων ανάπτυξης, από 9% που ισχύει σήμερα, σε ποσοστό 3%-4%. Επίσης, γράφει ότι σε πανηγυρική ατμόσφαιρα λόγω και της παρουσίας της Τίμιας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, τελέστηκε χθες στην εκκλησία Της Του Θεού Σοφίας αρχιερατικό συλλείτουργο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων ιερατικής διακονίας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

ΧΑΡΑΥΓΗ:  Κύριος τίτλο “Η Τρόικα θέτει όρους” και γράφει ότι θετική, αλλά με πολλούς αστερίσκους, είναι η νέα αξιολόγηση της Τρόικας σχετικά με την πορεία του μνημονίου, και ότι το κλιμάκιο των δανειστών ετοιμάζει “ραβασάκι” με διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να προωθηθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρία του Eurogroup, θέτοντας τις αλλαγές ως προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως πολλά είναι εκείνα που θα πρέπει οριστικά να ξεκαθαρίσουν μια για πάντα όσον αφορά τον κ. Ντάουνερ και ότι δεν αισθάνεται να είναι τα δυο του πόδια σε ένα παπούτσι. Επίσης, γράφει ότι με τραυματισμούς κυνηγών σημαδεύτηκε η πρώτη ημέρα του κυνηγίου.

Cyprus Daily: Με τίτλο “Εχθρικό κλίμα”, γράφει ότι εχθρική υποδοχή αναμένει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά το τελεσίγραφο που έστειλε από τη Νέα Υόρκη, και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εγείρει αρκετά ζητήματα. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος βρίσκεται τώρα στην επιχειρηματική “μαύρη λίστα” της Ινδίας και θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με στόχο μια νέα κοινά συμφωνημένη συνθήκη για τη φορολογία, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία με άνδρες της φυλής Τουρκάνα που χορεύουν και τραγουδούν κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκλειψης του ηλίου στο μακρινό Εθνικό Πάρκο του Σιμπιλόι στις ακτές της Λίμνης Τουρκάνα στην Κένυα.