Επισκόπηση Κυπριακού τύπου

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σήμερα “ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΝ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΦΟΡΟ οι Γερμανοί”, μιλούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη Κύπρο από Ρώσους. Με τραυματισμούς η χθεσινή πρώτη κυνηγετική εξόρμηση, κκατά βούληση και οι Οικολόγοι στις προεδρικές. Αμετακίνητος ο Κουβέλης στα εργασιακά.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τον τίτλο “Προειδοποιήσεις από το Βερολίνο”, γράφει ότι το περιοδικό “Der Spiegel” δημοσίευσε έκθεση των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών, που κατηγορεί τη Λευκωσία για “μαύρο ρωσικό χρήμα” και τονίζει ότι η γερμανική Βουλή δεν θα συναινέσει στην οικονομική στήριξη της Κύπρου χωρίς αλλαγή στο επιχειρησιακό μοντέλο της.  Η Βουλή των Ελλήνων θα κληθεί να ψηφίσει τα νέα μέτρα για την οικονομία, εν μέσω μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, και ότι η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δοκιμάζεται, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί εκλογές. Πολίτες καταγγέλλουν ότι μέλη της Αστυνομίας προβαίνουν σε άτυπο διαγωνισμό καταγγελιών για τροχαίες παραβάσεις, και ότι μέσα σε 13 ημέρες καταγγέλθηκαν 630 οδηγοί που δεν είχαν άδεια κυκλοφορίας οχήματος και 548 που δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας

ΧΑΡΑΥΓΗ: “Διαφωνίες εντός Τρόικας”,  την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ευνοεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τα άλλα δύο μέλη της Τρόικας να αναζητούν τη φόρμουλα για την υλοποίηση του εγχειρήματος, και το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να είναι η κύρια αιτία της καθυστέρησης που παρατηρείται στην αποστολή του κλιμακίου που θα διαπραγματευτεί με την Κύπρο την υπογραφή του μνημονίου.  Ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς μετέφερε το μήνυμα ότι η οικονομία της Κύπρου μπορεί να ανακάμψει.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:”Λήψη μέτρων με… μέτρο”,  οι πολίτες θεωρούν ως “αναγκαίο κακό” τη λήψη μέτρων για την οικονομία, ωστόσο καθορίζουν τη στάση τους αναλόγως και της επαγγελματικής ομάδας στην οποία ανήκουν, ενώ η πλειοψηφία ανάβει κόκκινο στην πρόταση της Τρόικας για μη καταβολή του 13ου μισθού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα. Έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας αξιολογεί την Κύπρο με πολύ αρνητικούς χαρακτηρισμούς και σε απόρρητη έκθεση αποφαίνεται ότι από τα μέτρα βοήθειας που πιθανό να δοθούν από την ΕΕ θα επωφεληθούν περισσότερο κάτοχοι ρωσικών τραπεζικών λογαριασμών μαύρου χρήματος.  Στο ημίφως παρέμειναν τουλάχιστον μέχρι χθες οι διεργασίες για σύναψη πακέτου στήριξης της Κύπρου από την Τρόικα.

ΠΟΛΙΤΗΣ: πώτο θέμα “ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ’63-’74 ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑΕ και Τ/Κ” ποινικές έρευνες για εκατοντάδες μέχρι πρόσφατα αγνοούμενους. Τετάρτη έρχεται η Delia Velculescu, η ιστορία ξαναγράφεται, πυροβολισμοί στον Αγ. Παύλο. Εξόρμηση με τραυματισμούς.