Επικύρωσε τη Σύμβαση Φορολογικής Συνεργασίας ο Γιάννης Στουρνάρας

Στο πλαίσιο ειδικής τελετής σήμερα το πρωί στον ΟΟΣΑ, δώδεκα χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα υπέγραψαν, ή δεσμεύθηκαν να υπογράψουν, τη «Σύμβαση για την αμοιβαία Διοικητική συνεργασία στα φορολογικά θέματα».
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατέθεσε τη Σύμβαση και το Πρωτόκολλο τροποποίησής της, που προσφάτως κυρώθηκαν από την Ελληνική Βουλή (νόμος 4153/2013, ΦΕΚ 116/Α’/ 23.05.2013).
Η Σύμβαση αποτελεί ένα αποτελεσματικό νομικό εργαλείο που διευκολύνει τη διοικητική συνεργασία, μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών σε πολυμερές επίπεδο. Βασικός στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η εφαρμογή της στην Ελλάδα θα διευκολύνει τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή άλλων κρατών, που δεν ανήκουν απαραίτητα στην ΕΕ.
Με τη σημερινή υπογραφή η Ελλάδα δεσμεύεται να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα σε ότι αφορά στη φορολογική διαφάνεια και στην ανταλλαγή πληροφοριών. Για την Ελλάδα, η Σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ μέσα τρίμηνο περίπου.