Επικρίνουν τον Σ. Χάσικο για ομιλία του ενάντια στους μετανάστες…

Εντονες επικρίσεις εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου διατυπώνουν με δελτίο Τύπου διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, με αφορμή αναφορές του σε χαιρετισμό σε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου.

Το κοινό δελτίο υπογράφουν οι οργανώσεις, Caritas Cyprus, Cyprus Community Media Centre, Future World’s Center, ΙΚΜΕ –Ινστιτούτο Κοινωνικοπολιτικών Μελετών, ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό και Stop Trafficking Cyprus.

Οι οργανώσεις κάνουν λόγο για “παραλήρημα άκρατου εθνικισμού και δημαγωγικής ρητορικής, προς τέρψη συντηρητικών και ακροδεξιών ψηφοφόρων”.

“Για την ακρίβεια, ο Υπουργός Εσωτερικών ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι όσο η μετανάστευση μας βολεύει και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η περίφημη κυπριακή φιλοξενία και μεγαλοψυχία επιτρέπει την αποδοχή ή ανοχή, έστω, προς τους μετανάστες. Τώρα, όμως, με την όξυνση της οικονομικής κρίσης και την κατάρρευση του κυπριακού οικονομικού `θαύματος` οι ξένοι μετατρέπονται σε `απειλή για τα δικαιώματα του Κύπριου πολίτη`, καθώς επίσης και για την πολιτιστική και δημογραφική ταυτότητα του τόπου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι οργανώσεις αναφέρουν ακόμη ότι “σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών `θα πρέπει να απελαθούν`, χωρίς κανένα απολύτως σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους” και τον επικρίνει ότι “διαχωρίζει την κοινωνία σε `δικούς μας` και `ξένους`, επαναλαμβάνοντας την προσφιλή του ατάκα για τους μετανάστες που `κλέβουν το ψωμί των Κυπρίων ανέργων`”.

Επικρίνουν ακόμη τον Υπουργό για “απλουστευτικούς αφορισμούς και αυθαίρετα στοιχεία περί δεκάδων χιλιάδων παράνομων” και ότι αυτές οι αναφορές “περισσότερο θυμίζουν δηλώσεις εκπροσώπων ρατσιστικών, ακροδεξιών ή ακόμα και φασιστικών παρατάξεων, παρά δηλώσεις ενός ανώτατου πολιτειακού αξιωματούχου, καθώς σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, τον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό για τα θέματα μετανάστευσης, τόσο το πρόβλημα της ανεργίας όσο και τα συνεπακόλουθα προβλήματα της κρίσης που μαστίζουν τον τόπο, οφείλονται αποκλειστικά στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο”.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, ο ΥΠΕΣ την ομιλία του “εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέροντας ότι `έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα`, γιατί έχουν μετατραπεί από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε `μηχανές παραγωγής δικαιωμάτων`”.

Αναφέρουν ακόμη ότι ο κ. Χάσικος είπε στην παρέμβασή του ότι οι οργανώσεις αυτές «έχουν φέρει αρκετές φορές το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης σε δύσκολη θέση» και επομένως θα «πρέπει να ελεγχθούν για τη δράση τους».

“Μήπως ο κ. Χάσικος, αφού σκεφτεί πιο ψύχραιμα τις δηλώσεις του, κρίνει ότι είναι καλύτερο να τις ανακαλέσει, διότι εκθέτουν και το νυν κυβερνών κόμμα και την Κύπρο διεθνώς; Αν πάλι εννοεί πραγματικά αυτά που είπε, τότε δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε αυτές τις ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές δηλώσεις, οι οποίες συγκρούονται με τις εξαγγελίες της ίδιας της κυβέρνησης για διάλογο και σεβασμό της κοινωνίας των πολιτών”, αναφέρουν οι ΜΚΟ.

Καλούν ακόμη την κυβέρνηση “να προχωρήσει άμεσα σε ένα πραγματικά δημοκρατικό διάλογο με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης, με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί αυτό είναι προς συμφέρον της δημοκρατίας”.