Επικίνδυνες οι σχέσεις Αγκυρας-Μόσχας

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις ήδη τεταμένες διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας μετά το επεισόδιο με την αιφνιδιαστική προσγείωση πολιτικού αεροσκάφους της Syrian Air στην Άγκυρα, ενώ εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα στη Δαμασκό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος μετέφερε, παράνομα, ρωσικής κατασκευής πολεμοφόδια που προορίζονταν για το συριακό υπουργείο Άμυνας.

Τα πυρομαχικά κατασχέθηκαν από τις τουρκικές αρχές ως παράνομο φορτίο καθώς “σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, τα πολιτικά αεροσκάφη σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μεταφέρουν όπλα, εφόδια και άλλο στρατιωτικό υλικό”. Οι πληροφορίες προήλθαν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν τις αερομεταφορές από και προς τη Δαμασκό καθώς η Ρωσία παραμένει σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Το περιστατικό προκάλεσε την οργή της Δαμασκού, που έκανε λόγο για «τουρκική αεροπειρατεία» και απαίτησε να της επιστραφούν “πλήρως και άθικτα” τα εμπορεύματα που κατάσχεσε από το αεροπλάνο η Τουρκία, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την ύπαρξη «ευαίσθητου φορτίου».

Πιο έντονη ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την επίσημη επίσκεψη του Βλαντιμιρ Πούτιν στην Άγκυρα, που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη Δευτέρα, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ επικαλούμενο τη ύπαρξη 17 ρώσων επιβατών στην εν λόγο πτήση κατηγορεί την Τουρκία  για”εκθεση πολιτών της σε κίνδυνο”.

Σε απάντησή του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «ο πιλότος του αεροσκάφους δεν ενημέρωσε σχετικά με τον κατάλογο και την εθνικότητα των επιβατών» και ότι πληροφορήθηκε ότι υπάρχουν Ρώσοι επιβάτες «λίγο πριν από την  αναχώρηση του αεροσκάφους». Απέρριψε δε τις καταγγελίες για κακομεταχείριση των επιβατών. Σήμερα, ο τουρκικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε πως δεν θα πετάει πια πάνω από τον Συριακό εναέριο χώρο, για “λόγους ασφαλείας για όσο διάστημα δεν δημιουργείται ζώνη ασφαλείας” δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ο πρόεδρος των Τουρκικών Αερογραμμών, Χαμντί Τοπτσού, έπειτα και από δημοσιεύματα του λιβανέζικου Τύπου ότι, η συριακή Πολεμική Αεροπορία διατάχθηκε να εξαναγκάζει σε προσγείωση οποιοδήποτε τουρκικό αεροπλάνο βρεθεί στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Παράλληλα, η Συρία σταμάτησε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία την τελευταία εβδομάδα όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Η κατάσταση στο μεταξύ στα σύνορα Τουρκίας Συρίας είναι έκρυθμη με βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς εκατέρωθεν. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο στρατός έχει αρχίσει να σκάβει χαρακώματα κατά μήκος των συνόρων με την Συρία ενώ το Γενικό επιτελείο έχει προειδοποιήσει την Συρία ότι «αν χρειαστεί, θα προβεί σε ισχυρότερες κινήσεις».