Επιδιαιτητικό δικαστήριο για τα αξιόγραφα

Σύντομα πρόκειται να συσταθεί επιδιαιτητικό δικαστήριο και ευελπιστούν να βρουν το δίκαιο τους όσοι κάτοχοι τραπεζικών αξιογράφων πιστεύουν ότι έχουν εξαπατηθεί.

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τον οποίο συζήτησαν το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Δικαστηρίου, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης δήλωσε ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον κ. Γεωργιάδη ότι το κράτος θα μεριμνήσει για την αποζημίωση των κατόχων που δικαιώνονται από το Δικαστήριο.

Παράλληλα, ο κ. Μαυροβουνιώτης κάλεσε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη να υποβάλει το τελικό πόρισμα της έρευνας που διενήργησε η ΚΤΚ για το θέμα της πώλησης των αξιογράφων, προειδοποιώντας ότι αν δεν το πράξει θα τον αναγκάσουν μέσω της δικαστικής οδού.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυροβουνιώτη, μετά τη Νομική Υπηρεσία, το νομοσχέδιο θα δοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την τελική κατάρτισή του και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή και θα εξεταστεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

“Στη Βουλή θα πάει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα είναι δίκαιο, θα είναι μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων μας”, είπε.

Εξήγησε ότι θα γίνουν ενέργειες έτσι ώστε να μην μπορεί η Τράπεζα να αρνείται να εξεταστεί μια υπόθεση από συγκεκριμένο αιτητή, παρά το ότι μια προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο γίνεται κατόπιν συναίνεσης και των δύο πλευρών. Επεσήμανε ακόμη ότι οι κάτοχοι που θα προσφύγουν στο Επιδιαιτητικό Δικαστήριο δεν θα διορίζουν διαιτητή της επιλογής τους, αλλά θα έχουν να επιλέξουν από έναν κατάλογο διαιτητών, νοουμένου ότι είναι αποδεκτός και από την Τράπεζα.

Σε σχέση με το ποιος θα αποζημιώσει όταν θα κερδηθεί η υπόθεση ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι “ο Υπουργός Οικονομικών μας έχει διαβεβαιώσει ότι από την στιγμή που θα παρθεί απόφαση το κράτος θα μεριμνήσει να βρεθούν και οι πόροι στη βάση των οποίων εμείς που έχουμε εξαπατηθεί πρέπει να αποζημιωθούμε”.