Επιδίωξη της Κυβέρνησης η έξοδος από την οικονομική κρίση το συντομότερο

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, καταβάλλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να εξέλθουμε από τα δεινά της οικονομικής κρίσης το συντομότερο δυνατό.

«Είμαστε έτοιμοι και το έχουμε αποδείξει, να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα, να σπάσουμε τα αποστήματα και να οδηγήσουμε αυτούς που ευθύνονται για τα δεινά της σημερινής κατάστασης ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όποιοι και εάν είναι. Όπου και εάν ανήκουν», είπε ο κ. Νικολάου, σε ομιλία του για την 28η Οκτωβρίου 1940 στην εκκλησία Αγίου Νικολάου.

«Μόνον με αυτό τον τρόπο θα προκύψει η εξιλέωση και μόνον με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν νόημα οι οικονομικές θυσίες του δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας», είπε ο κ. Νικολάου.

«Δεν μπορούμε να θεσμοθετήσουμε την ευθιξία», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι «θέλουμε όμως και μπορούμε να απαιτήσουμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο την εμπέδωση της λογοδοσίας και την ανάληψη ευθυνών».

«Αυτή είναι η προμετωπίδα μας και όσοι δεν την ασπάζονται έχουν δικαίωμα να απέχουν», είπε ο Υπουργός, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

«Σε αυτή μας την προσπάθεια», τόνισε, «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αδικήσουμε και να προδώσουμε όσους θυσιάστηκαν διαχρονικά για την ελευθερία του Ελληνισμού και της ιδιαίτερής μας πατρίδας και αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος, έναντι στις απελθούσες και επερχόμενες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου».

«Σε αυτή μας την οφειλή, ας έχουμε αείποτε φάρο αγωνιστικότητας και έμπνευσης το Έπος του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης των Ελλήνων αδελφών μας», είπε ο κ. Νικολάου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Νικολάου, «κάθε συναπάντημα των όπου γης Ελλήνων, για τον εορτασμό των εθνικών επετείων, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα, ανεκτίμητης αξίας, εθνικά μας κεφάλαια και, με τον εορτασμό της επετείου του ΟΧΙ, επιβεβαιώνουμε την εθνική μας φυσιογνωμία, εμπλουτίζουμε το αξιακό μας σύστημα και αναπροσαρμόζουμε το διαχρονικό της περιεχόμενο, σε χρόνο ενεστώτα».

«Οι θυσίες του κυπριακού λαού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λησμονήθηκαν ενωρίς από τους τότε συμμάχους μας και ξέχασαν τους κοινούς μας αγώνες και την προσήλωση των Κυπρίων στα οικουμενικά ιδεώδη», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

«Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της συνθηκολόγησης του Άξονα, αγνοήθηκαν οι 5 χιλιάδες τραυματίες και αιχμάλωτοι Κύπριοι και οι 650 νεκροί συμπατριώτες μας, που βρίσκονται θαμμένοι σε 18 χώρες ανά τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Η υπόσχεση, που οδηγούσε στην αυτοδιάθεση και κατ’ επέκταση στην Ένωση, σύντομα αποδείχθηκε ψέμα» και, «στα ειρηνικά διαβήματα των Κυπρίων οι Βρετανοί απαντούν ανερυθρίαστα: ουδέποτε’ και η ελληνική δόξα του ‘40 σύντομα μεταφέρεται στα αιματόβρεχτα χώματα της Κύπρου», συνέχισε ο κ. Νικολάου.

«Παρ’ όλα ταύτα», όπως είπε ο κ. Νικολάου, «ο επιτυχής αγώνας της ΕΟΚΑ δεν κεφαλαιοποιείται πολιτικά, με αποτέλεσμα το δοτό σύνταγμα να οδηγήσει σύντομα σε εμπλοκές και για ακόμα μια φορά τα εμφιλοχωρούντα ζιζάνια της διχόνοιας επανεμφανίζονται μεταξύ Ελλήνων και σύντομα οδηγούν το τόπο στην πόλωση και εν τέλει στην καταστροφή».

«Καραδοκώντας, ο επιτήδειος ουδέτερος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο τότε εμπορικός σύμμαχος του Χίτλερ, δράττεται της ευκαιρίας και το Καλοκαίρι του ‘74 ακρωτηριάζει την Κύπρο, έγκλημα, το οποίο -όπως και τόσα άλλα- εξακολουθεί να παραμένει στο μακρύ κατάλογο του ποινικού μητρώου της Τουρκίας», δήλωσε ο Υπουργός.

«Ο λαός μας σήμερα», πρόσθεσε, «εξακολουθεί να βιώνει τις τραγικές συνέπειες της εισβολής και, για 39 χρόνια τώρα, τις παρενέργειες του μιάσματος της κατοχής».

«Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία που μας παρέχει η σημερινή επιβεβλημένη εκδήλωση για να σταθούμε με περίσκεψη απέναντι στην κρισιμότητα των στιγμών που περνά η πατρίδα μας και να προσμετρήσουμε τις δικές μας ευθύνες», τόνισε ο κ. Νικολάου.

«Την ευθύνη», είπε ο Υπουργός, «για συνέχιση των προσπαθειών μας για επανένωση της πατρίδας μας. Την ευθύνη για συμφιλίωση και δημιουργία προϋποθέσεων πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας. Ευθύνη που θα δώσει τέλος στην τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, θα ανακόψει την ροή των εποίκων, θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και θα δημιουργήσει συνθήκες ενότητας και συν-δημιουργίας για το σύνολο του κυπριακού λαού».

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, «αυτό που απαιτείται, όπως έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι οι βασικές αρχές των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ, να τύχουν σεβασμού από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους και από την Τουρκία, αλλά ιδιαίτερα και από τους ίδιους τους απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών».

«Για αυτό», τόνισε, «ας γίνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση πως, όσο αποφασισμένοι είμαστε να συνομιλήσουμε και να πετύχουμε αυτό που θα γίνεται αποδεκτό και από τους Ελληνοκύπριους, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να παρακάμψουμε και να αγνοήσουμε και τις όποιες πιέσεις, τις όποιες σκοπιμότητες, προκειμένου να μπούμε σε ένα διάλογο χάρη του διαλόγου».

«Γιατί πιστεύουμε», είπε ο κ. Νικολάου, «ότι απαλλαγμένοι από τα δεσμά της κατοχής, η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποβεί ο καταλύτης για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, να προοδεύσουμε μέσα στους κόλπους της Ενωμένης Ευρώπης, στην οποία ανήκουμε ολοκληρωτικά και χωρίς παλινδρομήσεις».