Αρχιεπίσκοπος: Οι τράπεζες μας να παραμείνουν σε Κυπριακά χέρια

Οι κυπριακές  τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν σε κυπριακά χέρια, τόνισε με δηλώσεις του στη Λάρνακα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σημειώνοντας ότι «αδιαφορεί η Εκκλησία της Κύπρου για το ποσοστό της».

«Εκείνο που θέλει είναι να υπηρετηθεί αυτός ο λαός, αυτός ο τόπος. Αν δεν έχει 25 και έχει 15, δεν θα πάθει τίποτα η Εκκλησία. Εκείνο που θέλουμε είναι να στηριχτεί μια κυπριακή τράπεζα και να μην αφεθεί να την αλώσουν ξένες δυνάμεις. Γιατί έχουμε το παράδειγμα του `74 που όλες οι ξένες τράπεζες έφυγαν, δεν παρουσιάστηκαν. Η μόνη τράπεζα που ήταν παρούσα ήταν η Τράπεζα Κύπρου και στήριξε όλο τον προσφυγικό λαό που έφυγε γυμνός από τα σπίτια του, δεν έφερε τίποτα μαζί του και η Τράπεζα, προς τιμή της στάθηκε δίπλα του και στήριξε το λαό μας», πρόσθεσε.

«Έχουμε παραδείγματα» είπε. «Ώσπου υπάρχει εθνικό θέμα οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να σταθούν. Αυτή είναι η προσπάθειά μας ως Εκκλησία. Δεν είναι θέμα ποσοστού που θα έχει η Εκκλησία, η οποία πέρασε πιο δύσκολες εποχές και επέζησε γιατί δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Είναι θείο κατασκεύασμα και έτσι δεν φοβάται. Είναι ο Θεός».

«Δεν μ` ενοχλεί καθόλου», ανέφερε, «αν το ποσοστό της Εκκλησίας μειωθεί. Δεν περιμένω πολλά πράγματα από την Ευρώπη γιατί αυτή μας τιμώρησε και πρέπει να είμεθα ειλικρινείς να το λέμε».

«Η Τράπεζα», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, «πρέπει να παραμείνει σε χέρια κυπριακά, να μην έλθουν ξένοι για να αρπάξουν κατά το δη λεγόμενον αντί πινακίου φακής την Τράπεζα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε εμείς ως Εκκλησία αλλά ούτε και το Κράτος σ`  αυτούς που έχουν λεφτά να έρθουν να αρπάξουν την Ελληνική Τράπεζα της οποίας αυτή την στιγμή η μετοχή της είναι πολύ χαμηλή και με ελάχιστα λεφτά μπορούν να την αλώσουν», ανέφερε.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς της Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, ο Αρχιεπίσκοπος  Χρυσόστομος είπε πως «είμαστε σε επαφή με τη Διοίκηση της Τράπεζας και αν παραστεί ανάγκην θα ενοχλήσουμε και την Κυβέρνηση».