‘Επεσαν υπογραφές από Σερβία-Ρωσία για δεκαετή προμήθεια φυσικού αερίου

Συμφωνία δέκα ετών υπέγραψαν Σερβία και Ρωσία, σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου στην τιμή των 399 δολαρίων/ανά 1000 κυβικά μέτρα.

Ο βοηθός υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Πέταρ Στανόγεβιτς διευκρίνισε ότι τη συμφωνία υπέγραψαν εκπρόσωποι της σερβικής εταιρείας Srbijagas και της ρωσικής εταιρείας Gazprom.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομίας, που ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μακροπρόθεσμη συμφωνία προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία, ο κ. Στανόγεβιτς τόνισε ότι η Σερβία έχει ένα παλαιό χρέος για ρωσικό αέριο, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων από τη δεκαετία του 1990, το οποίο θα αποπληρώσει σε δυό δόσεις έως το 2014.

Η δεκαετής συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία θα καταστήσει δυνατή την απόκτηση πέντε εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, μέγεθος κατά 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το ισχύον, σημείωσε ο κ. Στανόγεβιτς.

Με τη συμφωνία, η Σερβία μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της ενεργειακής της ασφάλειας και να δώσει ώθηση στη δημιουργία νέων αναπτυξιακών έργων και κατασκευής σταθμών παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο για τη συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης.