Επεισόδια με κατόχους αξιογράφων στην Τράπεζα Κύπρου

Γύρω στους  100 κατόχους τραπεζικών αξιογράφων μπήκαν νωρίτερα  στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, που βρίσκονται δίπλα από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας . Διαπληκτίστηκαν με άνδρες της ασφάλειας, ενώ έγιναν και μικρές ζημιές. Έφτασαν  στο ισόγειο της Τράπεζας, ζητώντας επίμονα να τους μιλήσει ο Πρόεδρος της ΔΣ του Συγκροτήματος Ανδρέας Αρτέμη και ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Κυπρή.

Στην τράπεζα έφθασαν άνδρες της ΜΜΑΔ οι οποίοι εμπόδισαν τους κατόχους αξιογράφων να ανέβουν στον 5ο  όροφο που βρίσκονται τα γραφεία της Διοίκησης. Τελικά, μετά από λίγη ώρα, αποφασίστηκε τριμελής αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιόγραφων να πάρει στο γραφείο του κ. Αρτέμη.  Κλείστηκε ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα, με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Σε συνάντηση που είχαν αργότερα ο Σύνδεσμος με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδη, ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι δεν θα  καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για μετατροπή των μη Μετατρέψιμων Αξιόγραφων σε μετοχές διότι είναι αντισυνταγματική πράξη. Το ΥΠΟΙΚ έχει ενημερώσει σχετικά και την Τρόικα και πλέον θα αναζητήσουν άλλους τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Όσον αφορά την εθελοντική μετατροπή των αξιόγραφων σε μετοχές, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι “θα γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να αυξηθεί το premium”, ενώ σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου ανέφερε ότι “ισχύουν οι παλαιότερες της προτάσεις, σύμφωνα τις οποίες “θα δίνουν 30-35% premium για τη μετατροπή των μετατρέψιμων αξιόγραφων”.