Επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας ζητά η ΣΕΚ

Σε ανακοίνωση της η ΣΕΚ, αναφέρει πως η οικονομία δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα με ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων που είναι διάτρητο από διάφορες παρανομίες, (π.χ. έξαρση αδήλωτης εργασίας, ασέβεια στις συλλογικές συμβάσεις κ.λπ).

Παράλληλα προσθέτει πως “γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τώρα που άρχισαν να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες όλων των κοινωνικών εταίρων για να επαναρρυθμιστεί η αγορά εργασίας στο σύνολο της”.

Η ΣΕΚ αναφέρει, επίσης, ότι θα πρέπει να ψηφιστεί έγκαιρα από τη βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών, η εργοδοτική πλευρά να συμβάλει με την υπεύθυνη συμπεριφορά της στην ομαλή ανανέωση όλων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να εκπονηθεί εκστρατεία περιορισμού των ατομικών συμβολαίων εργασίας και προώθηση της λογικής των συλλογικών συμβάσεων, να τερματισθεί το φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση κάποιων βασικών όρων των συλλογικών συμβάσεων και μέσα από αυτή τη λογική να πολλαπλασιαστεί η καταβολή της ΑΤΑ σε όλες τις ομάδες των εργαζομένων.

«Όλα τα πιο πάνω ζητήματα έχουν τη δική τους προσθετική αξία στην προσπάθεια που η ΣΕΚ καταβάλλει για την ορθόδοξη λειτουργία της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν στο καλύτερο επίπεδο ώστε και η οικονομία μέσα από συνθήκες εργασιακής ομαλότητας να καταγράφει σημαντικές επιδόσεις», καταλήγει.