Επαναγορά ελληνικών ομολόγων: Τεχνικά επιτυχής, απαιτείται η πολιτική επικύρωση

Το βιβλίο των προσφορών δεν θα ξανανοίξει, δήλωσε κατηγορηματικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το αποτέλεσμα της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. «Τεχνικά η επαναγορά ήταν επιτυχής, αλλά πρέπει να επικυρωθεί και πολιτικά», ήταν η δήλωσε που φανερώνει το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Οι ελληνικές τράπεζες έβαλαν βαθειά το «χέρι στην τσέπη». Ίσως όμως να μην είναι αρκετό, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος βάσει των απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως ίσως χρειαστεί το ελληνικό δημόσιο περισσότερα χρήματα για την επαναγορά περισσότερων ομολόγων που έχει ανάγκη .

O ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώσει το πρωί της Τετάρτης τα τελικά αποτελέσματα της όλης διαδικασίας επαναγοράς, ενώ η τελική απόφαση για το χρέος θα ληφθεί στο Eurogroup της Πέμπτης.

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συνάντησε τον επικεφαλής του μόνιμου κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπόμπ Τράα , ο οποίος ενημέρωσε την Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα της επαναγοράς.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, αλλά σημείωσε ότι τα περαιτέρω σχόλιά της θα τα κάνει «στους Ευρωπαίους εταίρους και τα άλλα μέλη της Τρόικας…  προς το παρόν μπορώ μόνον να χαιρετίσω τα αποτελέσματα που υπήρξαν από την επαναγορά χρέους”, δήλωσε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην Κολομβία.

Η καθαρή μείωση χρέους που τελικώς επιτυγχάνεται είναι σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 21,1 – 21,2 δισ. ευρώ. Ποσό που βρίσκεται μέσα στο στόχο αλλά δεν επαρκεί  για τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το ΔΝΤ, λόγω του αυξημένου κόστους της επαναγοράς, επειδή το Δημόσιο δέχτηκε να επαναγοράσει τα ομόλογα σε πιο υψηλές τιμές από όσο αρχικά υπολόγιζαν οι πιστωτές.

Έτσι, ο μόνος τρόπος είναι ο νέος δανεισμός από το EFSF , που ωστόσο επιβαρύνει εκ νέου το χρέος.