Επανήλθε το αδιέξοδο στην κυβέρνηση για το πακέτο μέτρων

Τα εργασιακά, το φορολογικό και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μπλόκαραν για μια ακόμη φορά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, για το πακέτο των μέτρων. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το θρίλερ με την οριστικοποίηση των μέτρων φτάνει
επιτέλους στο τέλος του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα, την κατηγορηματική του άρνηση να ψηφίσει τα μέτρα.

“Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ήδη αποσαρθρωμένα και οι αξιώσεις της τρόικα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιλογή να ισοπεδωθούν, όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει.”  υποστήριξε.

“Τα όσα ζητά η Τρόικα δεν έχουν καμία σχέση με αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα. Επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο όπου η αμοιβή εργασίας θα είναι καθηλωμένη. Εάν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της τρόικα θα αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων θα τροφοδοτηθεί η ανεργία και θα επιβαρυνθεί η ήδη τεράστια ύφεση” ήταν η δήλωσή του που «πυρπόλησε» την συμφωνία.

Μια ξεκάθαρη στάση, απόλυτα συνυφασμένη με την μέχρι σήμερα πορεία  του Φώτη Κουβέλη καθώς ουδέποτε όλο αυτό το διάστημα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άφησε, με τις δηλώσεις του, περιθώρια διαφορετικής ερμηνείας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία και να επικοινωνήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και τους επικεφαλής της τρόικα, ώστε να δοθεί πολιτική λύση.

Παρότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια δύσκολη ώρα, καθώς όλοι βρίσκονταν εν αναμονή της οριστικοποίησης των μέτρων καθώς ο χρόνος πιέζει για λύση στα επόμενα 24ωρα, όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει  ένας νέος γύρος συνομιλιών με την τρόικα σε άλλο πλέον επίπεδο.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, ότι κερδίζει έδαφος η άποψη να οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή το πακέτο των μέτρων όχι σε ένα άρθρο, χωρίς το κομμάτι των εργασιακών, σε μια προσπάθεια να προλάβουν το Eurogroup της 12ης Νοέμβρη.

Όσο για το σκληρό πακέτο των  εργασιακών θα εξεταστεί από την αρχή σε ένα πλαίσιο εντονότερης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Πριν από λίγο, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες διαπραγματευόμαστε σκληρά για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο έχουμε ήδη και στα εργασιακά και σε άλλα αλλάξει πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικα και η
διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται.

Το μόνο μου κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της από αυτή την ευθύνη πίσω δεν κάνω και δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί αν δεν κρατήσω αυτή τη στιγμή σταθερά το τιμόνι.

Κοιτάζω μόνο μπροστά ζητώντας τη μεγαλύτερη συνετή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε