Επίσκεψη Μακρόν και Λεμέρ στην Αθήνα

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, τους οποίους θα συνοδεύουν 15 εκπρόσωποι γαλλικών επιχειρήσεων.

Να σημειώσουμε ότι η Γαλλία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα καθώς βρίσκετε μεταξύ των δέκα κορυφαίων πελατών της χώρας. Πιο συγκεκριμένα για το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γαλλία ανήλθαν σε 390,3 εκατ. ευρώ έναντι 333,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 16,9%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές από την Γαλλία, οι οποίες έφθασαν σε 1,01 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017 έναντι 962,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία κυμαίνονται τα τελευταία έτη μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ, με μια μικρή εξαίρεση προς τα πάνω το 2012, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν επενδύσεις, κατά βάση βραχυχρόνιου χαρακτήρα που κατευθύνονται στην αγορά προϊόντων του χρηματοοικονομικού τομέα (μετοχές, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα).

Περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις περίπου 30.000 υπαλλήλων.

Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα – αυτοκινητόδρομοι), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – ύδρευση, τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.