Επίσκεψη Αβέρωφ – Πηλείδου στα Λεύκαρα: Καταγραφή κεντητριών και σχέδιο χορηγιών

Επίσκεψη Αβέρωφ – Πηλείδου στα Λεύκαρα: Καταγραφή κεντητριών και σχέδιο χορηγιών

Στο χωριό των Λευκάρων βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, από κοινού με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Νατάσα Πηλείδου και συνοδευόμενος από στελέχη και αξιωματούχους του κόμματος, όπου και επισκέφτηκε το Κέντρο Χειροτεχνίας αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής. Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου κ. Τώνια Μουσκή, δήλωσε για την επίσκεψη τα εξής:

«Η ενθάρρυνση και στήριξη της οικοτεχνίας, η διασύνδεση των ατόμων που ασχολούνται με αυτές τις εργασίες με τα σχέδια χορηγιών για τη βιομηχανία και η διαφύλαξη της παράδοσης, είναι βασική προτεραιότητα κυβέρνησης και Δημοκρατικού Συναγερμού. Και σήμερα είμαστε εδώ στα Λεύκαρα, ακριβώς για να καταδείξουμε την αμέριστη στήριξή μας στην παραδοσιακή χειροτεχνία, στο παραδοσιακό λευκαρίτικο κέντημα που είναι ξακουστό παγκόσμια και μέρος της παράδοσής μας, μέσα από το στοχευμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Εμπορίου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι θα έχει μέλλον η οικοτεχνία, με έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και στα όσα μπορούν οι γυναίκες να πετύχουν και στις ορεινές κοινότητες ενώ θα καταπολεμήσουμε κι ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα όπως είναι η αστυφιλία».

Η κ. Πηλείδου τόνισε από την πλευρά της τα εξής:

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε μια δεύτερη επίσκεψη για να δούμε τις κεντήτριες οι οποίες εκπαιδεύονται τώρα από τις μεγαλύτερες κυρίες οι οποίες βέβαια είναι γνώστες της τέχνης του λευκαρίτικου όσο κανείς άλλος.

Είναι θέμα προτεραιότητας για το Υπουργείο Εμπορίου να υλοποιήσουμε τη στρατηγική που έχουμε καταρτίσει τόσο για τη χειροτεχνία όσο και για την οικοτεχνία ευρύτερα. Όσον αφορά τη χειροτεχνία προχωρούμε τώρα με μητρώο για την καταγραφή όλων των κεντητριών και με σχέδιο χορηγιών το οποίο θα αναπτυχθεί ευελπιστούμε πάρα πολύ σύντομα ούτως ώστε να μπορεί αυτή η πολύ σημαντική τέχνη να επιδοτείται και βέβαια το κέντρο χειροτεχνίας απορροφά όλα τα προϊόντα τα οποία κατασκευάζονται που είναι πάρα πολύ όμορφα και πάρα πολύ σημαντικό να διατηρούνται και να αγκαλιάζονται απ’ όλους μας.

Επομένως προτρέπουμε και τον κόσμο να αγκαλιάσει το κέντρο χειροτεχνίας, να επιλέγει τα προϊόντα, τα δώρα αυτά ειδικά όταν τα δίνουμε σε ξένους γιατί σίγουρα η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η αγάπη μας προς την πολιτιστική κληρονομία είναι αυτή που θα διατηρήσει και την παραδοσιακή τέχνη».