Επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων

Εκδηλώσεις μνήμης για τα ενενήντα τέσσερα χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιούνται σήμερα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στο ναό Παντάνασσας στην πλατεία Μοναστηρακίου, με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, και ακολούθησε πομπή μέχρι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου έγινε αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με τους δύο εύζωνες να φορούν τη στολή του Πόντιου αντάρτη.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής στον Άγνωστο Στρατιώτη, είχε προγραμματιστεί να ακολουθήσει πορεία για παράδοση ψηφίσματος στην ελληνική Βουλή, το Υπουργείο Εξωτερικών και την τουρκική πρεσβεία.
Στη Θεσσαλονίκη έγινε η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, στο άγαλμα του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, και πρόκειται ν’ ακολουθήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο, όπου θα θυροκολληθεί ψήφισμα.

Το απόγευμα, στις 6.30, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα στο μνημείο γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και στις 7 το απόγευμα θα ακολουθήσει τελετή μνήμης στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Θα ακολουθήσει νέα πορεία προς το τουρκικό προξενείο για τη θυροκόλληση ψηφίσματος.

Από σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε μέλη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής και μέλη και οπαδούς αριστερών οργανώσεων και του ΚΚΕ σημαδεύτηκε η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου. Αν και είχε αποφασιστεί τα πολιτικά κόμματα να μην καταθέσουν στεφάνι, ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, αποπειράθηκε να καταθέσει στεφάνι προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις  των εκπροσώπων των αριστερών οργανώσεων και του ΚΚΕ που βρίσκονταν στο σημείο. Ακολούθησαν επεισόδια ανάμεσα στις δύο πλευρές και επέμβαση της αστυνομίας η οποία πυροδότησε νέο κύκλο συγκρούσεων κυρίως μεταξύ των μελών και των οπαδών του ΚΚΕ και των αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις προσαγωγές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.