Εορτολόγιο: Της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου – Η Ευλόγηση των μήλων

Εορτολόγιο: Της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου

Η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, τιμώμενη σήμερα σε όλη την Ορθοδοξία από την Ελλάδα μέχρι την Αμερική, γεννήθηκε σε μια κωμόπολη της Καππαδοκίας το 828 μΧ.

Σε ηλικία 20 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη κι έγινε μοναχή στη γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ του «Χρυσοβαλάντου», η οποία βρισκόταν στα περίχωρα της Βασιλεύουσας. Από το μοναστήρι αυτό πήρε και το όνομα που την συνοδεύει μέχρι σήμερα.

Ηταν ηγουμένη της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου,γι’αυτό κι έχει επικρατήσει να την ονομάζουμε Ειρήνη Χρυσοβαλάντου.

Για τους πνευματικούς αγώνες της ο Κύριος την προίκισε με πολλά χαρίσματα,ανάμεσά τους και το προορατικό χάρισμα.

Όταν η αγία προσευχόταν,τα κυπαρίσσια έγερναν τις κορυφές τους στο έδαφος μέχρι να τελειώσει η προσευχή της.

Στους ιερούς ναούς, που τιμάται η μνήμη της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου γίνεται η Ευλόγηση των Μήλων, εις ανάμνησιν των τριών μήλων που δόθηκαν από τον Παράδεισο προερχόμενα, στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου.

Λιτανεύονται τα μήλα μέσα στο ναό και κατόπιν τοποθετούνται μπροστά στη θαυματουργό εικόνα στο ιερό θρονί της Αγίας Ειρήνης, διαβάζεται η ειδική ευχή και αγιάζονται.

Η χάρη του Θεού τα μεταβάλλει σε άγια μήλα,τα οποία αν καταναλωθούν ύστερα από τριήμερη νηστεία και με πίστη, μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα με ατεκνία, αλλά και σε άλλα προβλήματα υγείας. Υπάρχει καταγεγραμένο πλήθος τεκνοποιήσεων αλλά και κάθε είδος θαυμάτων.

Ο άγγελος-οδηγός

Η Ειρήνη έδινε πολλή μεγάλη σημασία στην εξομολόγηση. Κάθε πρωί προσκαλούσε τις αδελφές στον ιερό ναό των Αρχαγγέλων και τις εξομολογούσε, ενώ πολλές φορές πήγαιναν και λαϊκοί να την επισκεφθούν και να ζητήσουν την καθοδήγησή της. Η Ειρήνη ζήτησε στην προσευχή της το διορατικό χάρισμα, για να γνωρίζει τι κρύβει ο εξομολογούμενος στην καρδιά του.

Ένα πρωί λοιπόν, όταν η Ειρήνη έμπαινε στο ναό για να προσκυνήσει και να αρχίσει το ποιμαντικό έργο της, βλέπει μπροστά της έναν άγγελο και τον ακούει να της απευθύνει τον εξής χαιρετισμό: «Χαίρε δούλη του Υψίστου, Ειρήνη.

Εκείνος μ’; έστειλε να σε διακονώ χάρις εκείνων που μέλλουν δια μέσου εσού να σωθούν. Έχω διαταγή, σύμφωνα με την αίτησή σου, να βρίσκομαι πάντα πλησίον σου και να σου αποκαλύπτω τα μυστικά που κρύβουν οι ανθρώπινες καρδιές».

Από εκείνη τη στιγμή ο άγγελος ήταν πάντα πλάι της και της φανέρωνε μύχιες σκέψεις των ανθρώπων που κατέφευγαν στη συμβουλή της.

Μάλιστα, με τόση λεπτότητα διόρθωνε τα σφάλματα και συμβούλευε, που όλοι, μοναχές και λαϊκοί, από όλες τις κοινωνικές τάξεις της Πόλης, την αποζητούσαν συνεχώς, ώστε να διδαχθούν και να διορθωθούν.

Για τον Άγγελο τούτο που την καθοδηγούσε (σύμφωνα με μαρτυρίες του τότε, και τους βιογράφους της), λέγεται ότι είναι ο ‘Αρχων Φιλάρετος ένας Αρχάγγελος από τις τάξεις των Σεραφείμ.

Τα λυγισμένα κυπαρίσσια και η αιώρηση της αγίας

Το δεύτερο θαύμα, η συναξαριστική παράδοση μας το μεταφέρει ως εξής: Τις έναστρες νύχτες, η οσία Ειρήνη στεκόταν έξω από το κελί της και προσευχόταν.

Μία από τις βραδιές αυτές, κάποια αδελφή αγρυπνούσε έξω από το κελί της και είδε το εξής παράδοξο: Τα δύο πανύψηλα κυπαρίσσια, τα οποία ορθώνονταν αριστερά και δεξιά στην είσοδο του Καθολικού, λύγιζαν μπροστά στην προσευχόμενη αγία σαν να την προσκυνούσαν και η ίδια η Ειρήνη δεν πάταγε στη γη αλλά αιωρούνταν περίπου ένα μέτρο πάνω από το έδαφος. Όταν η οσία ολοκλήρωσε την προσευχή της, σταύρωσε τα δυο κυπαρίσσια και εκείνα επανήλθαν στη φυσιολογική τους θέση.

Η μοναχή κατάπληκτη, με ανάμειχτα συναισθήματα φόβου και θαυμασμού, συγκρατήθηκε και δεν είπε τίποτα στην υπόλοιπη αδελφότητα.

Το επόμενο βράδυ παραφύλαξε πάλι έξω από το κελί της και το ίδιο παράδοξο γεγονός επαναλήφθηκε και ξανά το ίδιο, το τρίτο κατά σειρά βράδυ.

Την επόμενη νύχτα, η μοναχή, χωρίς να την αντιληφθεί η Ηγουμένη της, έτρεξε στα λυγισμένα κυπαρίσσια, έδεσε από ένα λευκό μαντήλι στις κορυφές τους και επέστρεψε στο κελί της.

Πολλά από τα θαύματα της αγίας εξαφανίστηκαν στη σιωπή της συνοδείας της.

Τα θεόσταλτα μήλα

Κάποια χρονιά, ξημερώνοντας η γιορτή του μεγάλου Βασιλείου και μετά την τέλεση του εσπερινού, η αγία ξαγρυπνούσε προσευχόμενη.

Πλησίαζε η ώρα του όρθρου και τότε η Ειρήνη ακούει κάποια φωνή να της λέει: «Υποδέξου το ναυτικό που σου φέρνει τα εσπεριδοειδή και φάε να ευφρανθεί η ψυχή σου».

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, η αγία λέει στην πορτάρισσα να ανοίξει την πόρτα της μονής και να οδηγήσει τον άνθρωπο που περιμένει εκεί στον ξενώνα, όπου θα πήγαινε και η ίδια να τον συναντήσει.

Εκείνος, κρατώντας 3 μήλα που έκοψε από ένα θαυμάσιο δέντρο, ήρθε κοντά της, τη χαιρέτησε στο όνομα του Χριστού και της είπε:

– Χαίρε Ειρήνη, δούλη του Χριστού αγαπημένη. Πάρε αυτά τα 3 μήλα του Παραδείσου, για να τα έχεις παρηγοριά στη γη, μέχρι να αναχωρήσεις απ’ αυτή. Έτσι πρόσταξε ο Κύριος.

Άπλωσε η αγία Ειρήνη τα χέρια της και πήρε τα τρία αυτά μήλα, που ήταν τόσο διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Ήταν πανέμορφα, μεγάλα, με άρωμα και ευωδία μοναδική. Η καρδιά της πήγαινε να σπάσει από ευτυχία.

Τα μήλα αυτά τα έδειξε την άλλη μέρα στις αδελφές της μοναχές για να τα ασπαστούν, λέγοντας τους ότι της τα έφερε ένας ναύτης από το νησί της Πάτμου, όπου είχε εξοριστεί ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.

Το ένα από τα τρία μήλα, αφού νήστεψαν πρώτα όλες το έκοψε σε μικρά κομματάκια και το μοιράστηκαν όλες.

Όταν το έκοψαν σε μικρά κομματάκια, ξεχύθηκε τέτοιο άρωμα σε όλο το μοναστήρι, λες και παρασκεύαζαν μύρα. Το ίδιο άρωμα έβγαινε και από το στόμα τους όταν το έτρωγαν.

Το δεύτερο μήλο το έστειλε στον Πατριάρχη.

Το τρίτο μήλο το κράτησε, για παρηγοριά και δύναμη, μέχρι το τέλος της ζωής της. Έκοβε κάθε φορά ένα ελάχιστο κομματάκι και αφού νήστευε πρώτα, το έπαιρνε σαν ευλογία. Κάθε φορά που μεταλάμβανε απ’ αυτό, μύριζε άρωμα όλο το μοναστήρι.

Στην Αγία Ειρήνη τη Χρυσοβαλάντου σπεύδουν συνεχώς ζευγάρια τα οποία δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν. Οι μαρτυρίες των πιστών είναι καθημερινές.

Μία μητέρα που κατάφερε να αποκτήσει παιδί ύστερα από προσευχή και πίστη καταγράφει την μαρτυρία της. «Αγία μου Ειρήνη Χρυσοβαλάντου σε ευχαριστώ θερμά που μου χάρισες ένα παιδάκι μετά από 17 ολόκληρα χρόνια.

Επισκέφτηκα πολλούς γιατρούς και όλοι μου έλεγαν πως θα αποκτήσω παιδί, αλλά τα χρόνια περνούσαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Πίστευα όμως στη χάρη σου, Μεγάλη μου Αγία, και είχα στηρίξει τις ελπίδες μου σε Σένα, αφού οι γιατροί δεν μπόρεσαν να μου κάνουν τίποτα. Τώρα με τη δική σου βοήθεια απέκτησα ένα υγιέστατο αγοράκι που του χάρισα το όνομα Χρυσοβαλάντης. Είχα πρόβλημα με την υγεία μου, αλλά με τη δική σου βοήθεια όλα πήγαν καλά. Σ`ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και πάντα όσο ζώ θα έχω το γλυκό σου όνομα στα χείλη μου».

Επίσης, μητέρες που έκαναν πολλές προσπάθειες με εξωσωματική και δυστυχώς δεν κατάφεραν τίποτε μαρτυρούν ότι επισκέφθηκαν το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης και πήραν το μήλο της Αγίας Ειρήνης, το οποίο έφαγαν ύστερα από τριήμερη νηστεία.

Πραγματικά έπειτα από προσευχή και πίστη κατόρθωσαν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το παιδί που τόσο παιδί λαχταρούσαν.