Εξελίξεις στην Τουρκία μετά το σκάνδαλο δωροδοκιών

Καταιγιστικές  εξελίξεις στην Τουρκία υπήρξε που ξεκίνησαν με την αιφνιδιαστική κίνηση της τουρκικής Δικαιοσύνης, που, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, έθεσε υπό κράτηση τους υιούς και συνεργάτες τριών Υπουργών με την κατηγορία της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος.

Επίσης, όπως αναφέρει η “Φωνή της Γερμανίας”, υπό κράτηση τελούν από την αρχή της παρούσας εβδομάδας, δημοτικοί άρχοντες, μεγαλοεπιχειρηματίες και πολλοί άλλοι, σε μιαν επιχείρηση που απειλεί τα θεμέλια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ειδικά την παντοδυναμία του ίδιου του ηγέτη του κόμματος και Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός και το επιτελείο του κινήθηκαν άμεσα, απομακρύνοντας δεκάδες διοικητικά στελέχη της Αστυνομίας, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, επειδή δεν ενημέρωσαν τους πολιτικούς για την επερχόμενη καταιγίδα.

Η ίδια η τουρκική κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη τα τεκταινόμενα στην κορυφή της κρατικής μηχανής, ενώ η αδύναμη ως τώρα αντιπολίτευση προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά της, ζητώντας την άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης Ερντογάν.

Όλοι στην Τουρκία και στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι πίσω από την επιχείρηση “Καθαρά Χέρια” της τουρκικής Δικαιοσύνης, ευρίσκεται ο πρώην υποστηρικτής και εδώ και καιρό αντίπαλος του κ. Ερντογάν, ο θρησκευτικός ηγέτης Φετουλάχ Γκιουλέν, με επιρροή στην τουρκική Δικαιοσύνη και στην Αστυνομία, ο οποίος ωστόσο αρνείται κάθε ανάμειξη, με δηλώσεις του από τις ΗΠΑ, όπου ζει αυτοεξόριστος.

Η όλη υπόθεση αποτελεί πόλεμο εντός του τουρκικού μουσουλμανικού χώρου, που θα οδηγήσει σε αλληλοεξόντωση, λένε πολλοί, ενώ άλλοι βλέπουν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ πίσω από τις εξελίξεις αυτές, στο πλαίσιο ενός γενικότερου επανασχεδιασμού της στρατηγικής τους στην περιοχή, που περιλαμβάνει το Ιράν, τη Συρία και την Αίγυπτο.

Προς το παρόν, πάντως, υπάρχουν έντονες φήμες για παραίτηση τριών ή και τεσσάρων ισχυρών Υπουργών, που φέρονται να ενέχονται στην υπόθεση, ή ακόμα και παραπομπή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, μέσω απόφασης της Εθνοσυνέλευσης.

Όπως ήταν αναπόφευκτο, οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος στις αγορές συναλλάγματος και αυτό μπορεί να παίξει καίριο ρόλο στην τροπή που μπορεί να πάρουν τα πολιτικά πράγματα από εδώ και στο εξής, σχολιάζει η ανταποκρίτρια της “Φωνής της Γερμανίας” από την Τουρκία.