Διευκρινιστική δήλωση Πανίκου Δημητριάδη

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), κ. Πανίκος Δημητριάδης, σε συνέχεια της συνέντευξης του στο Σίγμα, στην τηλεοπτική εκπομπή «60 Λεπτά», στις 18 Δεκεμβρίου 2013, επιθυμεί να προβεί στις ακόλουθες διευκρινίσεις:

1.  Ο Διοικητής της ΚΤΚ παρέδωσε μακροσκελές υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Δευτέρας, 4 Μαρτίου 2013.

2.  To Eurogroup της Δευτέρας, 4 Μαρτίου 2013, ξεκίνησε το απόγευμα, συνεπώς, το υπόμνημα που παρέδωσε ο Διοικητής της ΚΤΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν μπορούσε να περιέχει πληροφορίες για μετέπειτα γεγονότα.

3.  Ο Διοικητής της ΚΤΚ πληροφορήθηκε για τις συζητήσεις του Eurogroup την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013, οπότε, όπως και ανέφερε στη συνέντευξη του στο Σίγμα, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πληροφόρησε για το ενδεχόμενο συμμετοχής των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου. Επαναλαμβάνεται ότι, στις συναντήσεις σε επίπεδο Eurogroup συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι λαμβάνουν και τις τελικές αποφάσεις.

Η δήλωση του Διοικητή της ΚΤΚ στα «60 Λεπτά», δεν είχε σκοπό να αποδώσει ευθύνες σε κανένα. Ήταν μια εμπεριστατωμένη απάντηση σε ερώτηση που τέθηκε από τον παρουσιαστή του προγράμματος. Επιπρόσθετα, η δήλωση του Διοικητή της ΚΤΚ δεν είναι καινούργια. Παρόμοια στοιχεία είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Πολίτης» στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2013.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ επιθυμεί να επαναλάβει τη διάθεση του για συνεργασία με την κυβέρνηση και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Κύπρο προκειμένου να αποκατασταθεί, το συντομότερο δυνατό, η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη, καθώς και ευκαιριών απασχόλησης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ