Εξαιρείται η Σλοβακία απο την συμφωνία για την Ελλάδα

Την εξαίρεση της από την απευθείας μεταφορά χρημάτων του προϋπολογισμού της προς την Ελλάδα, όπως προβλέπεται απο τη χθεσινή συμφωνία, πέτυχε η Σλοβακία.

“Μετά από δεκατρείς και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, καταφέραμε να αποσπάσουμε μία εξαίρεση από την απευθείας μεταφορά χρημάτων του προϋπολογισμού στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ.

Με βάση τα δεδομένα της συμφωνίας του Eurogroup οι χώρες της Ευρωζώνης, εκτός απο αυτές που λαμβάνουν βοήθεια, θα πρέπει να μεταφέρουν μετρητά σε ειδικό λογαριασμό που θα ανοίξει για την Ελλάδα. Τα εν λόγω ποσά θα είναι ίσα με τα έσοδα των εθνικών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Στην περίπτωση της Σλοβακίας όμως παρουσιάστηκε πρόβλημα που προκύπτει απο το καταστατικό της  Κεντρικής Τράπεζας της, η οποία υποχρεούται βάσει νόμου να χρησιμοποιεί τα έσοδά της από τις συναλλαγές για την κάλυψη των κεφαλαιακών ελλείψεων και τη μείωση των χρεών της.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα αναγκαζόταν να παράσχει αυτό το ποσό προς την Ελλάδα, από τα δημοσιονομικά της αποθέματα, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τους στόχους της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος.