Εξαγοράσιμες οι ποινές φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια

Εξαγοράσιμες θα είναι πλέον οι ποινές φυλάκισης έως και πέντε έτη, με βάση τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις του νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2014, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί αύριο.

Πιο συγκεκριμένα, το  νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια μετατρέπονται σε χρηματικές, εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος, οπότε το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι δεν πρέπει η ποινή να μετατραπεί σε χρηματική.

Οι ποινές μέχρι ένα έτος που επιβάλλονται απο τα δικαστήρια θα μετατρέπονται σε χρηματικές ή πρόστιμο, ένώ οι ποινές απο ένα έτος έως και πέντε θα μετατρέπονται σε χρηματικές υπο την αίρεση του δικαστηρίου σε περιπτώσεις που ο δράστης θεωρείται υπότροπος, προς αποφυγήν τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων. 

Σύμφωνα με άλλη διάταξη, η κάθε ημέρα φυλάκισης ή κράτησης υπολογίζεται από 5 έως 100 ευρώ, αντί των 3 έως 100 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα ποσά από τις χρηματικές ποινές και τα ποσά από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών “προσαυξάνονται κατά την είσπραξη κατά 110%” από 100% που ισχύει σήμερα.

Τέλος, διπλασιάζεται το δικαστικό ένσημο επί της αξίας που αναγράφεται στις αγωγές και στα άλλα δικόγραφα.